Receptek
A receptet feltöltötte:
 
 
 
 
 
   
 
Tejfölös pogácsa
Nehézségi fok
Könnyű
 
Elkészítési idő
61-120 perc
 
Értékelés
0 tapasztalat alapján!
 
 
 
Hozzávalók
Hozzávalók
  • 4 dkg élesztő, vagy ennek megfelelő száraz élesztő (2x7 g-os tasak)
  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg margarin (min. 70%-os zsírtartalom, érdemes áldozni a márkásra)
  • 1 egész tojás és egy sárgája
  • 1 ek.
  • 2 dl 20%-os tejföl (szintén a márkás, a frissfölt most tegyük félre)
Kenéshez és a szóráshoz
  • felvert tojás
  • reszelt sajt
Oszd meg másokkal!
Elkészítés
A margarint elmorzsoljuk a liszttel, ebbe belekeverjük a kevés tejjel felfuttatott élesztőt, majd a közepébe egy lyukat csinálunk, abba tesszük a tojásokat és a sót. Elkezdjük kézzel összedolgozni, és ekkor adagoljuk bele a tejfölt. Alaposan összedolgozzuk, majd langyos helyen letakarva hagyjuk pihenni legalább egy órát. Ha letelt, átgyúrjuk. Lisztes nyújtótáblán kinyújtjuk, és hajtjuk. Egyharmadát behajtjuk jobbról, majd a másik harmadát balról. Ezután pedig hosszában ismét hármas hajtással készítünk egy párnát. Ezt a bonyolult munkafolyamatot megismételjük (tehát kétszer kinyújtjuk, és hármas hajtással rétegezzük). Megéri a munkát, így lesz igazán leveles a tésztája.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és a tetejét a késsel megmintázzuk. Egy pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és a darabokat egyesével, az ujjainkkal sodorjuk meg, ez segít abban, hogy megnőjön.
A tetejét a felvert tojással óvatosan megkenjük (figyeljünk arra, hogy a tojás ne folyjon le az oldalán, mert akkor nem fog feljönni), és a reszelt sajttal megszórjuk. Hagyjuk még így is pihenni sütés előtt.
180 C-on 15-18 perc alatt szép pirosra sütjük.
Tálalás
Nekem 90 db lett.
Tanácsok, tippek
Most én nem szórtam meg reszelt sajttal, de így is nagyon finom volt.
 
Hasonló receptek
Pogácsa receptek
Tepertős, sajtos, túrós, hamuban sült... Rögtön tudjuk, hogy az egyik legkedveltebb kelt tésztás finomságról, a pogácsáról van szó. Millió elkészítési módja létezik, feldobhatjuk különleges hozzávalókkal ezt a klasszikust. Elkészítéséhez ajánljuk a Dr. Oetker Élesztőket, a felfuttatást nem igénylő Dr. Oetker Instant, a hosszas kelesztéstől megkímélő Dr. Oetker Expressz vagy a hagyományos Dr. Oetker Friss Élesztőt.
 
Konyhai típus: pogácsa
 
 
Hozzászólások

Ha szeretnél valamit hozzászólni, akkor nincs más dolgod mint regisztrálni az oldalra, majd bejelentkezni!

 
 
Sütni jó!

Tejfölös pogácsa


Nehézségi fok: Könnyű, Elkészítési idő: 61-120 perc

Hozzávalók listája

Hozzávalók
Kenéshez és a szóráshoz

Elkészítés

A margarint elmorzsoljuk a liszttel, ebbe belekeverjük a kevés tejjel felfuttatott élesztőt, majd a közepébe egy lyukat csinálunk, abba tesszük a tojásokat és a sót. Elkezdjük kézzel összedolgozni, és ekkor adagoljuk bele a tejfölt. Alaposan összedolgozzuk, majd langyos helyen letakarva hagyjuk pihenni legalább egy órát. Ha letelt, átgyúrjuk. Lisztes nyújtótáblán kinyújtjuk, és hajtjuk. Egyharmadát behajtjuk jobbról, majd a másik harmadát balról. Ezután pedig hosszában ismét hármas hajtással készítünk egy párnát. Ezt a bonyolult munkafolyamatot megismételjük (tehát kétszer kinyújtjuk, és hármas hajtással rétegezzük). Megéri a munkát, így lesz igazán leveles a tésztája.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és a tetejét a késsel megmintázzuk. Egy pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és a darabokat egyesével, az ujjainkkal sodorjuk meg, ez segít abban, hogy megnőjön.
A tetejét a felvert tojással óvatosan megkenjük (figyeljünk arra, hogy a tojás ne folyjon le az oldalán, mert akkor nem fog feljönni), és a reszelt sajttal megszórjuk. Hagyjuk még így is pihenni sütés előtt.
180 C-on 15-18 perc alatt szép pirosra sütjük.

Tálalás

Nekem 90 db lett.

További tanács

Most én nem szórtam meg reszelt sajttal, de így is nagyon finom volt.


A sütés élményét a Dr. Oetker segít megosztani.