Oldal tetejére

Cseresznye lekvár

1 vélemény
Írj véleményt!
Nehézség:
30-60 perc

Feltöltötte: Ancsa9

Feltöltés: 2012 június 22.

Kategóriák: befőzés, lekvárok

Étrend:

Nehézségi fok: Könnyű

Hozzávalók

  • 4 kg cseresznye
  • 3/4 cukor(ízlés szerint)
  • 1 kávéskanál nátrium-benzoát
  • 1 kávéskanál citromsav

Elkészítés

Előkészítés

Az üvegmosás nagyon fontos eseménye a befőzésnek. Ezen áll vagy bukik az egész. Én hipós vízbe szoktam elmosogatni, majd az öblögetős vízbe egy pici ecetet teszek. Az ecet baktériumölő, emberre nem káros, ha ecetet használunk az öblögetős vízbe, biztos nem romlik meg a befőzött termék. Készítsünk ki papírt, vagy aki meleg vizes tálba szeretné azt. Egy nagy tálat is vegyünk elő, amibe felfőzzük a lekvárt.

A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, majd leturmixoljuk. Az egész masszát beletesszük egy nagy edénybe, amiben felfőzzük majd. A cukor mennyisége mindenkinél változó, ezért mindenki kóstolgassa, mert valaki édesen szereti valaki pedig kicsit savanyúbban. Én most 3/4 kg cukrot tettem bele, ez édes lekvár. A cukrot belekeverjük a citromsavval a masszába és felfőzzük. Folyamatosan keverjük, hogy le ne égjen. Akkor jó a lekvár, ha fakanálra veszünk egy adagot és potyog. Lekapcsolhatjuk, belekeverjük a nátrium-benzoátot és üvegbe vele. Először készítsünk ki egy újságpapírt, amire tesszük, majd az üvegeket. Én újságpapírt szoktam használni, mert az is jól felveszi a hőt, nem kell egy tálba még kikészíteni meleg vizet és abba beletenni az üvegeket. Az üvegekbe csak egy pici adagot tegyünk először, hogy felvegye az üveg a hőt és ne pattanjon el az üveg. Beletesszük a lekvárt az üvegekbe, majd száraz dunsztba tesszük. Jól betakarjuk őket és dunsztoljuk, 1-2 nap elegendő, míg kihűl és polcra is tehetjük.

Tárolás

Száraz,hűvös helyen tartandó.



Vélemények

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!


burgereva

2015.06.16.

10:54

Fibom lehet.A cseresznyéből csak befőtett szoktam rakni.

Cookie adatkezelési tájékoztató

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi tájékoztató