Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Almás pite gazdagon

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Almás pite gazdagon

35 dkg finomliszt (ebből 10 dkg lehet teljes kiőrlésű)
1 csipetnyi só (tengeri sóból 2 csipetnyi)
14 dkg porcukor
14 dkg Rama sütőmargarin vagy vaj
1 egész tojás
1-2 evőkanálnyi tejföl
2-3 kg alma (kemény húsú, savanykás fajtákból a legjobb, pl. jonatán vagy idared)
12 dkg kristálycukor (lehet nád v. barna)
1-6 teáskanál őrölt fahéj ízlés szerint
5 evőkanál darált háztartási keksz (fele lehet darált dió vagy zsemlemorzsa)
A kenéshez felvert tojás
A tálaláshoz fahéjas porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés

Részletes leírást adok, mert én is voltam (helyesebben még vagyok) kezdő. :)

Elkészítés

A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral. Hozzáadjuk a porcukrot, az egész tojást (a héja nélkül) :), a puha vajat/margarint, és cipót gyúrunk belőle. Ha már kezd összeállni, némi tejfölt adunk hozzá. Kicsit ezzel is gyúrjuk még; ha 1-2 perc múlva is ragad, szórjunk rá pici lisztet, s gyúrjuk át. Ezután legalább 2 órára tegyük a hűtő leghűvösebb polcára.
Addig készítsük el a tölteléket: a meghámozott, magház nélküli almákat nagy lyukú reszelőn (azon a babszem alakún...) legyaluljuk. Nyomkodjuk ki a levét (na ez a 100%-os gyümölcslé), a reszelékhez pedig lazán keverjük hozzá a cukrot és a fahéjport. Felhasználásig tartsuk letakarva, hűvösen.
A lehűlt tésztacipónak picivel (4-5 dkg-mal) több mint a felét egy közepes (kb. 35x25 cm-es) tepsire méretezett sütőpapíron sodrófával nyújtsuk ki. (A sütőpapír és a tészta is nyúljon fel kissé a tepsi oldalára.) A tésztalapot sütőpapírostul tegyük a tepsibe, egyenletesen szórjuk meg 5 evőkanál kekszmorzsával. Ezután nagyobb kupacokban halmozzuk rá a reszelt almát, és villával, gereblyéző mozdulatokkal egyenletesen terítsük szét rajta.
-
((MOST kéne bekapcsolni a sütőt, kb. 200 fokra.))
-
Egy másik, ugyancsak tepsi méretű sütőpapíron (akkorával, amivel épp be tudnánk takarni a tölteléket) kinyújtjuk a tésztacipó másik felét. Ezt azután határozott mozdulattal ráborítjuk az almatöltelékre, a sütőpapírt pedig lehúzzuk a tetejéről. Voilá! Ha szükséges, fazonírozunk: lecsipkedjük a szélekről a túlnyúló tésztasorját (s befoltozzuk vele az esetleges lyukakat,).
Végül a tésztatetőt megkenjük gyengén felvert egész tojással, s pár perc múlva hideg vízbe mártott villával sűrűn megszurkáljuk. 200-210 fokra előmelegített sütőben, légkeverés nélkül, középső rácson kb.40-45 percig sütjük (amíg szépen meg nem pirul).
Ha ehetőre hűlt, fahéjas porcukorral megszórva (mi így szeretjük) vagy natúron, kockákra vágva tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

Tálalás

Egy közepes tepsit megtöltő mennyiség.

Alternatív elkészítés

Aki szereti a pikáns ízeket, keverjen az almatöltelékbe 1-1 teáskanálnyi őrölt szegfűszeget és/vagy őrölt gyömbért.
Ha a nyújtás után marad vissza tészta, süssünk belőle kekszeket (ezeknek elég 15-20 perc).
Almás pite gazdagon

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
31 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
40 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
29 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!