Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Nagymama bejglije

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Tészta 2 rúdhoz:

0,5 kg vegyes liszt
25 dkg puha margarin
3 egész tojás
6 dkg porcukor
3 dkg élesztő
1,5 dl tej
csipet só
reszelt citromhéj

Mák töltelék:

30 darált mák
20 dkg cukor
3 dl tej
1 citrom reszelt héja
10 dkg mazsola vagy 1 reszelt alma

Dió töltelék:

25 dkg darált dió
20 dkg cukor
5 dkg mazsola
1 dl víz
2 evőkanál rum
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos cukros tejbe. Egy tálba a lisztet a puha margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felvert tojásokat, az élesztőt, a porcukrot, citromhéjat, a sót, a maradék tejet és gyorsan összedolgozzuk. Ruhával letakarva pihentetjük egy bő félórát. Ez idő alatt előkészítjük a tepsiket (kivajazva és kilisztezve), és a tölteléket.
Dió töltelék: A cukorból és a vízből szirupot főzünk és belekeverjük a többi hozzávalót.
Máktöltelék: felforralja a tejet a vaníliás cukorral, mikor forr, takarékra vesszük, bele kanalazzuk a darált mákot, kevergetve annyit várunk, míg egyet rottyan a töltelék. Mikor kihűlt ízesítjük a reszelt citromhéjjal és a mazsolával.
A tésztát 2 egyforma cipóra osztja és kb 1-1,5 cm vastagra nyújtja, rákenjük a tölteléket és feltekerjük. Tepsibe rakjuk a rudakat (1 gáz tepsibe 2 rudat szoktam tenni), felverünk egy egész tojást azzal megkenjük többször a tetejét és ismét egy bő félórát pihentetjük. Felül picit megszurkáljuk a kész süteményt, így ki tud jönni belőle a gőz, és nem robbantja szét két kezünk és türelmünk kemény munkáját.
Vigyázzunk, ne tegyük túl meleg sütőbe a feltekert bejglit, mert az nagyon hamar megbarnul, és ne tegyük alacsony hőmérsékletűbe se, mert akkor viszont túlkelhet a tészta.
A bejglit aranybarnára, karamell színűre kell sütni, ez általában azt jelenti, hogy körülbelül 190-200 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Ne hagyjuk, hogy szőke maradjon, de ne is égessük meg.
Nagymama bejglije

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!