Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Diós és mákos patkó (Bejgli)

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

A tésztához:

Fél kg liszt
25 dkg Rama
2 tojás
5 dkg cukor
2 dkg élesztő
2 dl tej
pici só

Diótöltelék:

15 dkg dió
10 dkg cukor
5 dkg édes morzsa
citromhéj
5 dkg mazsola
2 dl víz

Máktöltelék:

15 dkg mák
10 dkg cukor
1,5 dl tej
Dr. Oetker Vanillincukor, vagy citromhéj
2,5 dkg dara vagy liszt
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés

Amíg a tészta kel, készítsük el a töltelékeket.
Diótöltelék: 2 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót, összekeverjük, levéve a tűzről hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot.
Máktöltelék: A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot. Ehhez is adhatunk mazsolát vagy birsalmasajtot.

Elkészítés

Az élesztőt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgozzuk, és két órán át deszkán lerakva pihentetjük. Utána 2 nagyobb vagy 4 kisebb cipót formálunk belőle. Ha hosszúkásra akarjuk készíteni, téglalap alakúra, ha patkóformára, akkor oválisra nyújtjuk, 1/2 cm vastagságúra. Rákenjük a tölteléket, széleit 2 cm szélességben üresen hagyva, összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Sütőlemezre helyezzük, tetejét egész tojással megkenjük és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és 1/2 órára tegyük hideg helyre. A tésztát hűtjük, ettől lesz a színe márványos. Sütőbe helyezés előtt az oldalait hegyes villával gyengén megszurkáljuk, hogy ne repedjen fel és forró sütőben 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk!

Tálalás

Ebből a mennyiségből 4 rúd (2 mákos és 2 diós) készíthető.

Tárolás

Zacskóban napokig eltartható.

Alternatív elkészítés

A feltekert rudakat nem fontos olyan sokáig pihentetni, akkor is tökéletes az eredmény.
Diós és mákos patkó (Bejgli)

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
31 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!