Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Bécsi fánk

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Hozzávalók

Bécsi fánk

50 dkg liszt (finom)
8 dkg cukor
4 dkg élesztő (friss)
8 dkg vaj
0,5 dkg só
1 db tojás
3 db tojássárgája
2,5 dl tej
1 evőkanál rum
1 citromhéj (reszelve)
15 dkg sárgabaracklekvár (tölteni)
1 evőkanál porcukor (megszórni)
2 dl napraforgó olaj (vagy zsír a sütéshez)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

A lisztet egy tálba tesszük, a tej felében feloldjuk az élesztőt. A liszt közepébe mélyedést vájunk, s ebbe öntjük az élesztős tejet. Ebből kevés liszttel puha kovászt készítünk, majd letakarva, meleg helyen 20 percig pihentetjük.
Közben a maradék tejben feloldjuk a kristálycukrot, a vajat, a sót, a vaníliás cukrot és a rumot. Amikor a kovász felületén széles repedések keletkeznek, mindezeket összedolgozzuk a citromhéjjal, a tojással és a tojássárgákkal együtt, s az így kapott kelt tésztát fakanállal addig verjük, míg selymesen fényes lesz, s hólyagokat vet.
Ekkor letakarva meleg helyen 30 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát belisztezett deszkán kb. kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és a lisztet lesöpörjük. A tészta egyik felére egy nagyobb (7 cm-es átmérőjű) szaggatóval köröket jelölünk. A tészta másik feléből ugyanezzel a szaggatóval ki is vágjuk az ugyanekkora köröket.
Ekkor a bejelölt körök közepére egy-egy teáskanál sárgabaracklekvárt teszünk, erre pedig egy-egy kivágott tésztakarikát. A széleket jól összenyomkodjuk, majd egy kisebb (6 cm átmérőjű) tésztakiszúróval végleg kivágjuk az összeragasztott fánkokat. Ezt az eljárást addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy.
Ekkor az összeragasztott fánkokat felső oldalukkal lefelé belisztezett ruhára tesszük, és letakarva addig kelesztjük, míg egyharmadukkal meg nem nőnek.
Eközben felforrósítjuk a zsiradékot a megfelelő hőmérsékletre (mikor a zsírba cseppentett víz hangosan sistereg), és beletesszük a fánkokat, kb. 2 perc múlva óvatosan megfordítjuk, s a másik oldalukat ugyanennyi ideig sütjük. Ezután lyukas kanállal kiszedve rácson lecsepegtetjük. 25-30 darabot ad ki.
Tálalás előtt porcukorral meghintjük.

Tálalás

Én még a tetejére is raktam egy kis lekvárt!
Bécsi fánk

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

RECEPTAJÁNLÓ

Szükséges idő 40-60 perc között
72 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
47 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptkategóriák

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!