Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Gőzgombóc

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Gőzgombóc

50 dkg liszt
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
2 tk cukor
csipet só
fél citrom reszelt héja
1 tojás
10 dkg olvasztott vaj (a bukták kenéséhez)

A töltelékhez:

házi szilvalekvár

A tetejére:

porcukor
darált dió vagy mák

A vaníliamártáshoz:

4 tojássárgája
6-8 púpozott ek kristálycukor
1 púpozott ek liszt
1 tk vanília aroma
7 dl tej
2,5 dl tejszín
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, teszünk bele egy teáskanál cukrot és az élesztőt. A lisztet kelesztő tálba mérjük, ráreszeljük a citrom héját, beletesszük a csipet sót, a teáskanál cukrot, az egész tojást, s végül a megfuttatott élesztős tejet hozzáöntjük.
Ezt jól kidagasztjuk, s ha szükséges, még egy kicsi liszttel megszórjuk. Hagyjuk a kelesztő tálban, még kétszer felpukkan. Ezután lisztes deszkára fektetjük és kinyújtjuk nem túl vékonyra. Éles késsel téglalapokra daraboljuk a tésztát, majd a lekvárból a rövidebb oldalak mellé halmozunk egy adagot. Ezután felgörgetjük a tésztát bukta alakúra. Lehet formázni gombóc alakúra is. Két nagyobb fazékba vagy lábosba 4-5 cm magasságig vizet öntünk, lekötjük jó feszesen konyharuhával, majd felforraljuk a vizet. Az elkészített buktákat a feszes konyharuhákra tesszük úgy, hogy maradjon hely közöttük, mert össze fognak kelni. Ha az összes tésztát az edényekre helyeztük, egy másik magas edénnyel vagy műanyag tállal lefedjük, s így a folyamatosan forrásban lévő víz fölött készre gőzöljük. 10-15 perc alatt elkészülnek, tűpróbával ellenőrizhető. Ezután a porcukrot, a vaníliáscukrot és a darált diót (vagy mákot) összekeverjük, s a kész, olvasztott vajjal megkent gombócokat megforgatjuk benne. Forró vaníliamártással tálaljuk, melynek elkészítéséhez tojások sárgáját a cukorral, a vanília aromával jó habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a vaníliaöntet port, és simára keverjük, majd folyamatosan hígítjuk a tejjel, és végül a tejszínnel. Ha elkészült, lassú tűzön készre főzzük. Forrón az igazi.
Gőzgombóc

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!