Oldal tetejére

Hókifli (omlós)

3 vélemény | Írj véleményt!
Elkészítési idő: 60-120 perc

Feltöltötte: hagymama

Feltöltés: 2012 január 25.

Kategóriák: édes, hókiflik

Étrend:

Nehézségi fok: Könnyű

Hozzávalók

Tészta

  • 40 dkg finomliszt (ebből 10 dkg lehet teljes kiőrlésű)
  • 25 dkg Rama sütőmargarin
  • 2 dl zsíros tejföl
  • evőkanálnyi reszelt citromhéj (elhagyható)
  • kávéskanálnyi só

Javasolt töltelék

  • sűrű házi (szilva)lekvár

Máktöltelékhez: (alternatívaként)

  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg porcukor
  • evőkanálnyi citromhéj
  • 2 dl tej vagy víz

A forgatáshoz

  • vaníliás porcukor

Elkészítés

Előkészítés

Keressünk egy a szájánál 7-8 cm átmérőjű üvegpoharat a szaggatáshoz. Szükségünk lesz sütőpapírra is.

Nagyobb edényben keverjük össze a lisztet és a sót, majd gyúrjuk össze a szobahőmérsékletű margarinnal, végül adjuk hozzá a tejfölt és a citromhéjat. Addig "masszírozzuk", amíg fényes, puha cipó nem kerekedik a tésztából. Ne ragadjon. Hűtőbe téve, letakarva pihentessük néhány órát, vagy akár egy éjszakát. (Addig elkészíthetjük a tölteléket.)
A pihentetett cipót elfelezzük, gyúródeszkán külön-külön vékonyra nyújtjuk, és üvegpohárral vagy óriás pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. (Lehet négyzetes formát is vágni, kinek mi a szimpatikus.) A tésztákat megtöltjük (nem túl bőven), félbe hajtjuk, az illesztéseket és a kiflik két végét összenyomkodjuk, dundira igazítjuk, és sütőpapírral bélelt gáztepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben, felső rácson, 180-190 fokon kb. negyed óráig sütjük, amíg a talpuk tejeskávé színűre nem vált. Vigyázzunk, könnyen megég!
A kisült kifliket még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk (25 dkg porcukorban elkeverünk 2-3 csomag vaníliás cukrot), majd ha kihűltek, ismét megforgatjuk benne.
A kimaradt kifliket ugyanígy sütjük és forgatjuk.

Tálalás

Kb. 30 darab sütemény.

Tárolás

Zárt dobozban.

Javaslaltok, alternatív elkészítés

Tölteléknek minden olyan hozzávaló alkalmas, ami nem folyós: sűrű házi lekvár (leginkább szilva), főzött mák vagy dió (a klasszikus bejgli töltelék), kikevert gesztenyemassza, esetleg túró. Én rendszerint mákkal és lekvárral töltöm.



Vélemények

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!


wandaaa

2014.12.23.

03:38

Tökéletesek lettek, eper lekvárral és gesztenyével ízesítettem és nagyon finom és szép is lett az eredmény! Csak annyit változtattam, hogy a kör alak helyett, én háromszögekből készítettem a kifliket.

Nikol

2013.01.06.

11:30

Nem lettek olyan szépek de nagyon finom :) mákos tölteléket választottam :D

FogdMargó

2012.11.13.

04:36

Nagyon örültem hogy este elkészíthető, és másnap süthető hókiflit találtam, ami szintén tojás nélküli. és nagyon finom:))

Cookie adatkezelési tájékoztató

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi tájékoztató