Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Hókifli (omlós)

hagymama receptje http://www.sutnijo.hu/profil/1448-hagymama
Hókifli (omlós)
Elkészítési nehézség: Könnyű

Hozzávalók

Tészta

  • 40 dkg finomliszt (ebből 10 dkg lehet teljes kiőrlésű)
  • 25 dkg Rama sütőmargarin
  • 2 dl zsíros tejföl
  • evőkanálnyi reszelt citromhéj (elhagyható)
  • kávéskanálnyi só

Javasolt töltelék

  • sűrű házi (szilva)lekvár

Máktöltelékhez: (alternatívaként)

  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg porcukor
  • evőkanálnyi citromhéj
  • 2 dl tej vagy víz

A forgatáshoz

  • vaníliás porcukor
hagymama hagymama receptje

Elkészítés

Előkészítés

Keressünk egy a szájánál 7-8 cm átmérőjű üvegpoharat a szaggatáshoz. Szükségünk lesz sütőpapírra is.

Nagyobb edényben keverjük össze a lisztet és a sót, majd gyúrjuk össze a szobahőmérsékletű margarinnal, végül adjuk hozzá a tejfölt és a citromhéjat. Addig "masszírozzuk", amíg fényes, puha cipó nem kerekedik a tésztából. Ne ragadjon. Hűtőbe téve, letakarva pihentessük néhány órát, vagy akár egy éjszakát. (Addig elkészíthetjük a tölteléket.)
A pihentetett cipót elfelezzük, gyúródeszkán külön-külön vékonyra nyújtjuk, és üvegpohárral vagy óriás pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. (Lehet négyzetes formát is vágni, kinek mi a szimpatikus.) A tésztákat megtöltjük (nem túl bőven), félbe hajtjuk, az illesztéseket és a kiflik két végét összenyomkodjuk, dundira igazítjuk, és sütőpapírral bélelt gáztepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben, felső rácson, 180-190 fokon kb. negyed óráig sütjük, amíg a talpuk tejeskávé színűre nem vált. Vigyázzunk, könnyen megég!
A kisült kifliket még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk (25 dkg porcukorban elkeverünk 2-3 csomag vaníliás cukrot), majd ha kihűltek, ismét megforgatjuk benne.
A kimaradt kifliket ugyanígy sütjük és forgatjuk.

Tálalás

Kb. 30 darab sütemény.

Tárolás

Zárt dobozban.

Javaslatok, alternatív elkészítés

Tölteléknek minden olyan hozzávaló alkalmas, ami nem folyós: sűrű házi lekvár (leginkább szilva), főzött mák vagy dió (a klasszikus bejgli töltelék), kikevert gesztenyemassza, esetleg túró. Én rendszerint mákkal és lekvárral töltöm.

Vélemények

wandaaa

wandaaa
2014.12.23. | 15:38

Tökéletesek lettek, eper lekvárral és gesztenyével ízesítettem és nagyon finom és szép is lett az eredmény! Csak annyit változtattam, hogy a kör alak helyett, én háromszögekből készítettem a kifliket.
Nikol

Nikol
2013.01.06. | 11:30

Nem lettek olyan szépek de nagyon finom :) mákos tölteléket választottam :D
FogdMargó

FogdMargó
2012.11.13. | 16:36

Nagyon örültem hogy este elkészíthető, és másnap süthető hókiflit találtam, ami szintén tojás nélküli. és nagyon finom:))
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Cookie adatkezelési tájékoztató

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi tájékoztató