Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Tejfölös pogácsa

Andrea68 receptje http://www.sutnijo.hu/profil/1998-andrea68
Tejfölös pogácsa
Elkészítési nehézség: Könnyű

Hozzávalók

  • 4 dkg élesztő, vagy ennek megfelelő száraz élesztő(2x7 g-os tasak)
  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg margarin (min. 70%-os zsírtartalom, érdemes áldozni a márkásra)
  • 1 egész tojás és egy sárgája
  • 1 ek. só
  • 2 dl 20%-os tejföl (szintén a márkás, a frissfölt most tegyük félre)

Kenéshez és a szóráshoz

  • felvert tojás
  • reszelt sajt
Andrea68 Andrea68 receptje

Elkészítés

Elkészítés

A margarint elmorzsoljuk a liszttel, ebbe belekeverjük a kevés tejjel felfuttatott élesztőt, majd a közepébe egy lyukat csinálunk, abba tesszük a tojásokat és a sót. Elkezdjük kézzel összedolgozni, és ekkor adagoljuk bele a tejfölt. Alaposan összedolgozzuk, majd langyos helyen letakarva hagyjuk pihenni legalább egy órát. Ha letelt, átgyúrjuk. Lisztes nyújtótáblán kinyújtjuk, és hajtjuk. Egyharmadát behajtjuk jobbról, majd a másik harmadát balról. Ezután pedig hosszában ismét hármas hajtással készítünk egy párnát. Ezt a bonyolult munkafolyamatot megismételjük (tehát kétszer kinyújtjuk, és hármas hajtással rétegezzük). Megéri a munkát, így lesz igazán leveles a tésztája.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és a tetejét a késsel megmintázzuk. Egy pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és a darabokat egyesével, az ujjainkkal sodorjuk meg, ez segít abban, hogy megnőjön.
A tetejét a felvert tojással óvatosan megkenjük (figyeljünk arra, hogy a tojás ne folyjon le az oldalán, mert akkor nem fog feljönni), és a reszelt sajttal megszórjuk. Hagyjuk még így is pihenni sütés előtt.
180 C-on 15-18 perc alatt szép pirosra sütjük.

Tálalás

Nekem 90 db lett.

Javaslatok, alternatív elkészítés

Most én nem szórtam meg reszelt sajttal, de így is nagyon finom volt.

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Cookie adatkezelési tájékoztató

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi tájékoztató