Pozsonyi kifli
Hozzávalók
Tepsihez:
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne az élesztőt. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarjuk, és hűvös helyen fél órát pihentetjük. A pihentetett tésztát 25 egyenlő részre osztjuk, mindből egy-egy gombócot formázunk, és további fél órát pihentetjük.
Töltelék:
Az őrölt diót, a zsemlemorzsát, a cukrot, a vizet és a citromhéjat egy lábasba tesszük, és lassú tűzön 4-5 percet főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kihűlni, majd 25 egyenlő részre osztjuk.
A tésztagombócokat 1-2 mm vékony, ovális formára nyújtjuk, nyújtás közben a tésztát és a deszkát nem lisztezzük. Egy adagnyi tölteléket a tenyerünkben a tészta hosszabb oldalánál kb. 2 cm-rel rövidebb hengerré formázunk. A tölteléket a tészta egyik oldalára helyezzük (a széleket üresen hagyva), majd a töltelékes oldaltól indítva feltekerjük, kifli formájúra hajtjuk, a kiflik két végét eldolgozzuk. Hasonlóan elkészítjük a többi kiflit is, és az előkészített tepsire helyezzük.
Kenés:
A tojást szétválasztjuk, a kifliket lekenjük a tojássárgájával, majd hűvös helyen kb. egy órát száradni hagyjuk. Ezután tojásfehérjével kenjük meg a kifliket, és újabb egy órát hagyjuk száradni.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a kifliket megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-18 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kifliket a tepsivel együtt rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tippek:
Elkészíthetjük kétszeres mennyiségű tésztával úgy, hogy a kiflik felébe diótölteléket, másik felébe pedig máktölteléket teszünk.
Máktöltelékhez:
250 g őrölt mák
50 g zsemlemorzsa
100 g porcukor
150 ml víz
1 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéj
50 g szilvalekvár
Az őrölt mákot, a zsemlemorzsát, a cukrot, a vizet és a citromhéjat egy lábasba tesszük, és lassú tűzön 4-5 percet főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a szilvalekvárt, hagyjuk kihűlni, majd 25 egyenlő részre osztjuk.
Pozsonyi kifli
Hozzávalók
kb. 25 darab elkészítéséhez
Tepsihez:
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne az élesztőt. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarjuk, és hűvös helyen fél órát pihentetjük. A pihentetett tésztát 25 egyenlő részre osztjuk, mindből egy-egy gombócot formázunk, és további fél órát pihentetjük.
Töltelék:
Az őrölt diót, a zsemlemorzsát, a cukrot, a vizet és a citromhéjat egy lábasba tesszük, és lassú tűzön 4-5 percet főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kihűlni, majd 25 egyenlő részre osztjuk.
A tésztagombócokat 1-2 mm vékony, ovális formára nyújtjuk, nyújtás közben a tésztát és a deszkát nem lisztezzük. Egy adagnyi tölteléket a tenyerünkben a tészta hosszabb oldalánál kb. 2 cm-rel rövidebb hengerré formázunk. A tölteléket a tészta egyik oldalára helyezzük (a széleket üresen hagyva), majd a töltelékes oldaltól indítva feltekerjük, kifli formájúra hajtjuk, a kiflik két végét eldolgozzuk. Hasonlóan elkészítjük a többi kiflit is, és az előkészített tepsire helyezzük.
Kenés:
A tojást szétválasztjuk, a kifliket lekenjük a tojássárgájával, majd hűvös helyen kb. egy órát száradni hagyjuk. Ezután tojásfehérjével kenjük meg a kifliket, és újabb egy órát hagyjuk száradni.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a kifliket megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-18 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kifliket a tepsivel együtt rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tippek:
Elkészíthetjük kétszeres mennyiségű tésztával úgy, hogy a kiflik felébe diótölteléket, másik felébe pedig máktölteléket teszünk.
Máktöltelékhez:
250 g őrölt mák
50 g zsemlemorzsa
100 g porcukor
150 ml víz
1 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéj
50 g szilvalekvár
Az őrölt mákot, a zsemlemorzsát, a cukrot, a vizet és a citromhéjat egy lábasba tesszük, és lassú tűzön 4-5 percet főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a szilvalekvárt, hagyjuk kihűlni, majd 25 egyenlő részre osztjuk.
Legújabb cikkek
Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc
Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?