A süti, ha vegán

Dátum 2020. november 04.
Sokan döntenek úgy, hogy nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket. Az okok változatosak: allergia, ételérzékenység, környezettudatosság vagy etikai szempont is húzódhat a veganizmus mögött.

És bár alapvetően egyszerűnek tűnhet a növényi alapú étkezés, az első süteménysütés bizony rejtegethet izgalmakat. Hogy miért? A „tiltólistás” hozzávalók miatt. Lássuk, hogyan is készülnek a vegán sütemények. 

Először is vegyük sorra, hogy mi mindent nem tartalmazhat egy vegán sütemény. Természetesen nem lehet benne semmiféle állati eredetű tejtermék: többek közt tej, tejszín, vaj, margarin, túró, tejföl, joghurt. Aztán tilos a tojás is, illetve nem édesíthetünk mézzel. Felmerül a kérdés, hogy mivel helyettesíthetjük ezeket a hozzávalókat. Tej helyett növényi tejek, magtejek széles tárháza áll rendelkezésünkre: mandulatej, kesudiótej, kókusztej, rizstej (vagy italok) – hogy csak a legismertebbeket említsük. 

Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Amellett, hogy mindegyik beilleszthető a vegán táplálkozásba, van még egy jó tulajdonságuk: válogathatunk aszerint közülük, hogy melyik ízvilága passzol leginkább a készülő süteményhez vagy más édességhez. A kókusztej, kókuszital édes, kókuszos ízű, a magtejek magukon hordozzák az adott olajos mag aromáját, a rizstej pedig alapvetően semleges ízű, ezért akkor érdemes használni, ha nem szeretnénk kiérezni a növényi tej ízét. Számos kevert süteményben jól működik az olaj vízzel párosítva. A tejszínt növényi tejszínnel vagy kókusztejszínnel válthatjuk ki. Vaj vagy margarin helyett jó választás a sütéshez való növényi eredetű margarin vagy a kókuszzsír. Túró helyett vehetünk szója alapú növényi „túrót”.

A tejföl (illetve a süteményekben használt joghurt, görög joghurt) kiváltása az egyik legegyszerűbb feladat, csak kapjunk el egy pohár Dr. Oetker Creme VEGA-t! A szója alapú termék rendelkezik a tejföl valamennyi jó tulajdonságával: krémes állagú finomság, amely közvetlenül a dobozból is fogyasztható, de emellett hőálló, hőkezelhető, azaz főzésre és sütésre egyaránt alkalmas.

Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A méz helyettesítése szintén nem okozhat problémát. Fogyasztható cukor, barna cukor, nádcukor, különböző édesítőszerek (pl. eritrit, sztívia), ha pedig folyékony, szirupos állagra lenne szükségünk, jó ötlet méz helyett a juharszirup vagy a bioboltokban beszerezhető rizsszirup, datolyaszirup, agavészirup.

A végére hagytuk a tojást. Két lehetőség közül választhatunk. Vagy eleve olyan süteményeket, desszerteket készítünk, amelyekbe nem szükséges tojás, vagy megpróbáljuk helyettesíteni. Nézzük először az első lehetőséget! Talán nem is gondolnánk, pedig rengeteg édességbe nem kell tojás. Puding, vegán keksszel, krémmel készített pohárdesszert, tejberizs vagy klasszikusan 3 rész lisztből, 2 rész zsiradékból és 1 rész cukorból álló linzer, aprósütemény? Igen, ezek mind jöhetnek! 

Szükséges idő 20-40 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Hasonlóan nem kell tojás az egyre népszerűbb nyers (raw) süteményekbe sem. Ezek a sütemények általában áztatott magvakkal, datolyával készülnek, és hagyományos liszt helyett őrölt olajos magvakat tartalmaznak. Nemcsak finomak és tojásmentesek, hanem nagyon-nagyon egészségesek is! És mi a helyzet a második opcióval, azaz ha mégis szükséges a tojás? Aggodalomra semmi ok! Leggyakrabban almaszósszal, érett, pépesített banánnal, vízbe áztatott chiamaggal, lenmaggal vagy útifű maghéjjal helyettesítik a tojást.

Cikkünkből kiderült, hogy bár igényel némi odafigyelést, egyáltalán nem lehetetlen küldetés a vegán süteménykészítés. Ráadásul új ízekkel, receptekkel gazdagodhatunk, ha teszünk egy próbát, és megkóstoljuk, hogy milyen a süti, ha vegán.

Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-11-20
0 Kedvelés

Így használd a zselatint

Sokan félnek a zselatin használatától, pedig ha valaki rendszeresen süt, szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefut egy olyan receptbe, amelynek szerepel az összetevői között.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-18
0 Kedvelés

Mentesen is finomat! Íme a cukor és liszt alternatívák

Előző cikkünkben bemutattuk, hogy milyen tökéletes tojás és tej helyettesítők léteznek, most pedig nézzük meg, mire cserélhetjük a cukrot, illetve hogyan süthetünk glutén nélkül.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-13
0 Kedvelés

Mentesen is finomat! Íme a tojás és tej alternatívák

Sütés tojás, tej, cukor vagy glutén (búzaliszt) nélkül? Nem probléma! A süteményreceptekben a hozzávalók könnyen kicserélhetők, jöjjenek a nagyszerű alternatívák.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-04
1 Kedvelés

A süti, ha vegán

Sokan döntenek úgy, hogy nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket. Az okok változatosak: allergia, ételérzékenység, környezettudatosság vagy etikai szempont is húzódhat a veganizmus mögött.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-28
3 Kedvelés

Ősszel, télen süss melengető fűszerekkel!

Beköszöntött az ősz, lassan megérkezik a tél, egyre rövidülnek a nappalok és hosszabbodnak az éjszakák. Vágyunk a bekuckózásra: vastag plédre, nagy bögre forró teára és egy jó könyvre.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-21
2 Kedvelés

Pogácsát, de milyet? Így lesz a legfinomabb az örök klasszikus

Ha azt mondjuk, sós sütemény, sör- vagy borkorcsolya, a legtöbb embernek azonnal a pogácsa jut eszébe.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!