Csodálatos cseresznye
2019. július 10.Ha igyekszünk, még épp elcsíphetjük a cseresznye szezon végét! Az isteni gyümölcsöt nem csak vidám fülbevalóként a fülünkre akaszthatjuk, de sütikbe is kiváló alapanyagként funkcionál.
Történet a cseresznyéről
Több titok is kapcsolódik ehhez a mosolygósan piros és zamatos gyümölcshöz, mely Anatóliából származik.
Az egyik ilyen történet szerint a cseresznyét Lucullus római tábornok terjesztette el a világon. Amikor megérkezett az észak-anatóliai Giresun városába, akkor fedezte fel ezt a gyümölcsöt, mely a kedvence lett. A település akkori neve Kerasus volt, a gyümölcs nevét is innen kaphatta: a cerasus vagy kerasus a cseresznye szó szótöve, és a legtöbb nyelvben megtalálható.
Lássuk a tényeket
De a tények tükrében mindez inkább csak egy kedves mítosznak tekintendő, hiszen a cseresznye már korábban is megtalálható volt Európában. Most már az Ibériai-félszigettől Skandináviáig sok helyen vadon is terem: széles körű elterjesztésében a madarak és a légionáriusok is részt vettek. Hazánkban a cseresznyét elsősorban szőlőföldekre telepítették, ami olyan jól sikerült, hogy a XVI. századra már exportálni is tudtunk belőle. A Magyarországról származó cseresznye már ebben az időszakban is kedvelt volt Ausztriában; irodalmi adatok egy dió nagyságú cseresznyefajtáról tudósítanak.
A jó cseresznye a madaraknak is csemege
Egy másik magyarázat szerint latin nevét (Prunus avium, azaz „madárcseresznye") onnan kapta, hogy a madarak kedvelt csemegéje. Ami igaz is, jó cseresznyének tartják azt, amit megvájt a madár, hiszen az biztosan kellően zamatos. További érdekesség, hogy a cseresznye ősi fajtájának bizony nem a gyümölcse volt híres, hanem az apró, mandulaszerű magja. Törökországban, a Balkánon és a Közel-Keleten fűszerként használták.
A cseresznyére is igaz, amit korábbi cikkünkben több szezonális gyümölcsről is írtunk: igen könnyen megromlik, ezért érdemes mielőbb feldolgozni.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!