Dió, mák, narancs, az ünnep ízei
A karácsonyi felhozatal ebből a szempontból különösen „erős”, mind a hagyományos, mind pedig az újító sütemények, desszertek receptjei telis-tele vannak dióval, mákkal, naranccsal és az ezekhez tökéletesen passzoló télies fűszerekkel. Készítésükkor csodás illatok fogják betölteni az otthonunkat, már csak ezért is érdemes bekapcsolni a sütőt!
Diótörő az Operaházban, arany dió dekoráció a lakásban és persze illatos dióbél a süteményekben, mi is lehetne ennél karácsonyibb? Rengeteg klasszikus karácsonyi sütemény alapvető hozzávalója a dió, gondoljunk csak a bejglire, a hókiflire vagy a flódnira. Nézzünk pár apró trükköt az igazán finom diós süteményekhez!
Akár mi törjük a diót, akár pucolva vásároljuk a dióbelet, felhasználás előtt érdemes alaposan átválogatni, hogy csak a hibátlanok kerüljenek a sütibe. Illetve az esetleg közéjük keveredett apró héjdaraboktól is feltétlenül meg kell szabadulnunk, épp ezért elengedhetetlen a gondos válogatás. Pirítsunk! Az összes olajos magról elmondható, hogy pirítással sokkal intenzívebb lesz az ízük. A megpucolt dióbelet tegyük felforrósított, zsiradékmentes serpenyőbe, majd rázogatva pirítsuk meg. A serpenyő legyen forró, de vigyázzunk, nehogy megégjenek a diódarabok! Ha kiadják az illatukat, el is készültünk. Fontos, hogy a serpenyőből azonnal öntsük át a pirított diót egy hideg tányérba, azaz nem elegendő, ha a serpenyőt lehúzzuk a tűzről. A felforrósodott serpenyő ugyanis még jócskán ad le hőt, így túlkészülhet, megéghet a diónk. Ha a recept alapján darált dióra lesz szükségünk, a pirított diót, miután kihűlt, már meg is darálhatjuk.
Dió kerülhet őrölve sütemények tésztájába, akár piskótába, akár kevert tésztába vagy omlós linzerbe, de durvára törve is felhasználhatjuk többek közt kevert tésztákhoz. Ha karácsonyi püspök- vagy gyümölcskenyeret sütünk, forgassunk a masszához egy kis durvára tört diót is! Hogy biztosan ne süllyedjen le a süti aljára az olajos mag, keverjük össze egy kevés liszttel. Természetesen töltelék is lehet a dió. Akár tejjel, cukorral felfőzve, akár gyümölcsös, például almás töltelékhez keverve. Sőt! Édes morzsa helyett darált dióval is beszórhatjuk az omlós pitetésztát, mielőtt rákanalazzuk a lédúsabb tölteléket. Végezetül említsük meg még a diólisztet is! Ez a bioboltokban és nagyobb szupermarketekben beszerezhető alternatív lisztféleség a dió aromája mellett a gluténmentességet is szavatolja, mivel magliszt, gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Amellett, hogy karakteres ízű a dió, jól párosítható más fűszerekkel, alapanyagokkal is, például remekül passzol hozzá a vanília, a citrom és a narancs. Lekvárok közül szuper jól harmonizál citrom- és narancslekvárral, valamint rumos baracklekvárral. Egész dióbéllel díszíthetünk is, például kekszeket vagy bevont torták tetejét.
A dió mellett a mák a másik nagy karácsonyi klasszikus. Ahogy a diónál, úgy a máknál is fontos a minőség-ellenőrzés: ha kicsit is avas, oda az egész sütemény, ezért kötelező kóstolni. A darált mák szintén keverhető különböző tésztákhoz vagy felhasználhatjuk töltelékként, és ahogy dióliszt, úgy mákliszt is kapható. És bár általában finomra őrölt mák kerül a süteményeinkbe, az egész mákszemekről se feledkezzünk meg, remekül használhatók az édességeink dekorálására. A mák finom naranccsal, citrommal, csodásan kiegészítik egymást fanyarabb ribizli- és meggylekvárral. Sőt! Szilvalekvárral is klassz párost alkot.
A citrusfélékről – így a narancsról – már több szó esett cikkünkben. Nem csoda, a szegfűszeggel teletűzdelt narancs vagy a szárított narancskarikák ugyanúgy az ünnep részei, mint a narancsos sütemények. A narancs leve és reszelt héja mellett narancslekvárt, kandírozott narancshéjat és narancslikőrt is tehetünk a süteményeinkbe. A fentebb említett klasszikus ízkombinációk mellett érdemes egy kicsit elkalandozni a sütik világába, és olyan édességekbe is csempészni egy kis narancsot, amelyekbe egyébként nem szoktunk. Például kihasználhatjuk, hogy mennyire jól passzol az étcsokoládéhoz, kakaóhoz, ezért bátran adhatjuk tiramisuhoz, csokipudinghoz vagy belekeverhetjük a francia fatörzs torta krémjébe is.
A végére hagytuk a legjobbat: a dió, a mák és a narancs együtt sem ütik egymást, sőt! Ha flódnit készítünk, a mákos töltelékbe tegyünk citromot, a diósba pedig narancsot, tökéletes lesz az összhatás.
Kapcsolódó cikkek

Gazdaságosan is finomat: sütemények búza- és kukoricadarával
A búzadarát és a kukoricadarát senkinek sem kell bemutatni, 1-1 zacskó biztosan megtalálható belőlük a legtöbb konyhában vagy kamrapolcon.


Kezdd egészségesen az új évet!
Új év, új kezdet. Az óesztendő végén sokan tesznek fogadalmat: január elsejétől egészségesebben, tudatosabban fognak táplálkozni.


Szilveszteri partifalatok – főszerepben a sós sütik
Az idei szilveszter minden bizonnyal csendesebben fog telni, legtöbbünk otthon fogja tölteni majd 2020 utolsó estéjét.


Dió, mák, narancs, az ünnep ízei
Valamennyi ünnepünknek megvannak a maga meghatározó szokásai, illatai, ételei és igen, süteményei is.


Finomságok karácsonyra – idén kerüljön gasztroajándék a fa alá!
A gasztroajándékok jöttek, láttak és győztek, az utóbbi években óriási divattá vált saját készítésű házi finomságokat ajándékozni szülinapra, húsvétra és persze karácsonyra.


Süssünk tematikus tortákat! Inspirációk az ünnepekre
Egyedi tematikával a hagyományos tortáink egészen különlegessé válhatnak. Sőt! Egyben nagyszerű karácsonyi torták is lehetnek. Olyan finomságok, amelyek annyira jól néznek ki, hogy szinte bűn megenni őket.
