Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Így készítsd el a tökéletes kelt tésztát!

A kelt tészta igazi „szezonja” – ha van ilyen -, mindenképpen ősszel és télen kezdődik. Itt a bekuckózás és a hideg téli éjszakák, a lakást pedig átjárja az isteni sütik illata. Zárjuk ki a külvilágot egy délutánra, jöhet a nagy sütizések és beszélgetések időszaka!

 

Kezdő szakácsoknak, de még gyakorlottabbaknak is gondot okoz néha, hogy a kelt tészta légies, könnyed legyen, ne száradjon ki és túlságosan tömör se maradjon. Ha a tésztánk jól sikerül, félúton járunk a siker felé, ugyanis ez az alapja a finom sütinek!

 

 

Ugyanakkor mindenki arra kíváncsi, mi a tuti recept. A kelt tészta legfontosabb hozzávalója, ezzel talán nem fogunk meglepetést okozni: az élesztő! Aki ragaszkodik a friss változathoz, annak azt ajánljuk, hogy az élesztőt langyos tejben, egy csipet cukorral futtassa fel, majd gyúrja bele a tésztába. Nagyon fontos, hogy a tej tényleg langyos legyen, ellenkező esetben oda a fáradozásunk és az élesztő használhatatlan lesz, a tészta nem fog megkelni.

Van viszont egy jó hírünk ezzel kapcsolatban: ha biztosra akarunk menni, a Dr. Oetker Instant és Expressz Élesztők a legbiztosabb választások. Előbbivel felfuttatni sem szükséges az élesztőt, utóbbival pedig még a kelesztés perceit is átugorhatjuk! Nincs feszült várakozás és a végén csüggedés, a Dr Oetker termékekkel biztos a légies, könnyű tészta!

Bár a kalácsról elsősorban mindenkinek a húsvét jut eszébe, azért a puha, édeskés tésztának karácsonykor sem tudunk ellenállni: reggelire pár szelet egy bögre forró kakaóval egészen szívmelengető élmény, különösen, ha a nyáron eltett lekvárokból, dzsemekből teszünk rá pár kanállal! 

Egyes kelt tésztás süteményeket elkészíteni nem nagy ördöngösség: gondoljunk csak a kakaós vagy diós, fahéjas csigákra! A feltekert kelt tésztát kisebb részekre vágjuk, attól függően, mekkora csigákra vágyunk - a kakaós, fahéjas, diós szórás igazi bensőséges téli hangulatot teremt. Mi lehetne ennél ünnepibb? Igen, a klasszikus bejgli! Karácsonykor szinte minden családban készül belőle pár tekerccsel, idén se maradhat el! 

 

  

 

Lássuk, hogy mi minden készülhet a kelt tésztából még! 

 

 

Szerintünk a tél egyik sztárjai is a kelt tésztás receptek közül kerülnek ki. Az aranygaluska biztosan a barátok és a család kedvence is lesz. Mi lehet finomabb az omlós, puha tésztalabdáknál, amiket dióban hempergetünk meg és vaníliasodóval fogyasztjuk? Tény, hogy elkészíteni nem kevés fáradság, de a boldog és sóvár tekintetekért biztosan érdemes. 

 

A nagyinál egy ültő helyünkben befalt két-három bukta mellé egy jó pohár friss tej is mindig dukált. Emlékeztek még az iskolai menzák buktáira? Maradandó emlék szinte mindannyiunknak, és mindig azon gondolkoztunk a menzán sorban állás közben, hogy miért csak egy jár belőle. Ha otthon készítjük, csak a kapacitásunk áll a repetázás útjába – ha egyáltalán.  Arra figyelni kell, hogy nagyon sűrű, sütésálló dzsemet használjunk ehhez a sütihez, máskülönben a sima lekvár teljesen szétfolyik majd a sütés során a buktákban. 

 

  

 

töltött batyuk egyébként is nagy népszerűségnek örvendenek: meg lehet őket pakolni krémmel, mogyoróvajjal, gyümölccsel, túróval és úgy variálhatjuk a töltelékeket, ahogy csak akarjuk. Ha megtaláltuk a tökéletes tészta alapreceptet, ahhoz mindenképpen ragaszkodjunk! Jöhetnek a piték és lepények: télen is lehet kísérletezni velük, ilyenkor viszont a friss gyümölcsöket fagyasztott vagy aszalt verziókkal helyettesíthetjük vagy tipikusan téli alapanyagokat is kereshetünk (dió, narancs, alma stb.) 

 

 

Persze a kenyérsütés is sarkalatos kérdés – egyre többen vállalkoznak rá otthon is. A kenyérsütő gépek elterjedésének hála, ma már ez sem egy bonyolult eljárás, köszönhetően az Instant Élesztőnek. Jöhetnek a gyümölcskenyerek is! Ha egészségesebben szeretnénk elkészíteni, érdemes teljes kiőrlésű lisztet használni, de ha túl töménynek találjuk az így készült sütivariációkat, akkor a sima fehérlisztet keverhetjük például tönkölyliszttel. 

A pogácsát mindenki szereti – egy-két falat az ünnepi menü előtt pont elég addig, amíg a vacsorához hozzá nem jutunk. Ebből is annyiféle létezik mára, hogy szinte követni sem tudjuk! Legyen az burgonyás, tepertős, sajtos vagy sima, netán teljes kiőrlésű, magvas – mindet imádjuk! A Dr. Oetker Expressz Élesztő pont az ilyen receptekhez tökéletes – még keleszteni sem szükséges vele a tésztát, elég csak sütés előtt pihentetni kicsit!

Ha elakadtál a sütésben, és kérdésed lenne, akkor hívd fel a Dr. Oetker Mesterkonyháját, ahol bármilyen, a Dr. Oetker receptjeivel, termékeivel kapcsolatos kérdésedre válaszolnak!  

Ha még több tippre vágysz, ismerd meg a sütés világát a Dr. Oetker oldalán vagy keresd a karácsonyi receptfüzetet, amiben hasznos konyhai tippeket és trükköketalálhatsz! 

Olvasnál még?

Csokis sütik minden mennyiségben! >>

Kapcsolódó receptek:

http://www.sutnijo.hu/recept/edes/buktak/7672-makos-bukta-to-go
http://www.sutnijo.hu/recept/edes/buktak/480-fitness-bukta
http://www.sutnijo.hu/recept/sos/kalacsfelek/357-tokmagos-kalacs
http://www.sutnijo.hu/recept/edes/aranygaluskak/5806-mogyoros-aranygaluska
http://www.sutnijo.hu/recept/edes/gyumolcskenyerek/2206-edes-burgonyas-kenyer
http://www.sutnijo.hu/recept/sos/kenyerek/18-sargarepas-kenyer
http://www.sutnijo.hu/recept/sos/batyuk/10-husos-batyu
http://www.sutnijo.hu/recept/edes/csigak/31-almas-dios-csiga
http://www.sutnijo.hu/recept/edes/buktak/35-almas-meggyes-buktacska
http://www.sutnijo.hu/recept/edes/csigak/3249-diosmogyoros-csigak
http://www.sutnijo.hu/recept/sos/kelt-tesztas-finomsagok/10275-tonkolybuzas-veknik

Keress minket a Facebookon is! >>