Légy a bejglisütés királynője!
Bejglit leginkább karácsonykor sütünk – talán azért alakult ez így, mert egy viszonylag bonyolult sütemény, amiből az ünnepi vacsora után dukál egy szelettel!
Persze számos variációja létezik már: meggyes, aszalt szilvás,sőt káposztás töltelékkel is sütik. Az eredetét illetően egyértelmű leírások nincsenek: vannak, akik a pozsonyi kifliből eredeztetik, mások szerint a német beugen (’tekerni’) szóból magyarosították a bejglire (beigli) az elnevezést. A bejgli „őse” lehet a leírások szerint egy középkori töltött kalács is, ami könnyen elképzelhető annak fényében, hogy a bejgli tésztája eléggé hasonlít a kalácséhoz.
A jó tésztához szükséges élesztő is, ebben a Dr. Oetker Instant Élesztője lehet a segítségedre. Nagyon fontos, hogy az első nyújtás után is, - nem csak az összegyúrás után – hagyjuk megkelni a tésztát. A kétszeri kelesztéssel megelőzhetjük, hogy a bejgli túlságosan tömör legyen. Hagyhatjuk állni egy éjszakát a hűtőben, így nem lesz annyira fárasztó másnap, amikor egyben kellene az egész folyamatot végigcsinálnunk.
Sütés előtt kenjük le felvert tojássárgájával, ezen a lépésen ne spóroljunk, de ne is hagyjuk elázni a tésztát, amit előzetesen szép vékonyra nyújtottunk. Arra figyeljünk, hogy kerüljük a végleteket: se túl vékony, se túl vastag ne legyen a kinyújtott tészta, az sem jó, ha eláztatjuk/elnehezítjük töltelékkel– ezeknek a kiküszöbölésével elkerülhető, hogy megrepedjen a készülő bejglink.
Ha a tojássárgája megszáradt, akkor villával szurkáljuk meg a tésztát, hogy a sütéskor keletkező gőz távozhasson, ezzel szintén elejét vehetjük annak, hogy a bejgli kirepedjen. Szerintünk amúgy nem esztétikai probléma, sőt ettől lesz igazán rusztikus a bejgli!
Sokan arra esküsznek, hogy egy kisebb lyukat kell a tésztán vájni, legalább két helyen, amit aztán a sütés végén egy-egy szem dióval „eltüntethetünk”.
A töltelékhez való mákot lehetőleg házilag daráljuk le, hogy minél frissebb maradjon az alapanyagunk. Ezt akár előző este is elkészíthetjük, hogy másnap már csak nyújtani, tölteni és tekerni kelljen a tésztánkat. Mi lenne, ha idén megbolondítanánk a mákos tölteléket Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéjjal? Ha valódi vaníliára vágyunk, akkor pedig a Bourbon Vaníliás Cukor mehet a diós változatba! Sokan lekvárokat is használnak a töltelékhez, mások cukor helyett a mézre szavaznak –a tésztánknak pedig könnyen el kell válnia az edény falától, ha jól dolgoztunk. Ezekben rejlik a jó bejgli titka!
Olvasnál még?
Kattints karácsonyi sütiválogatásainkat bemutató cikkünkért! >>