Finomságok karácsonyra – idén kerüljön gasztroajándék a fa alá!

Dátum
A gasztroajándékok jöttek, láttak és győztek, az utóbbi években óriási divattá vált saját készítésű házi finomságokat ajándékozni szülinapra, húsvétra és persze karácsonyra.

Nem csoda, hogy ekkora népszerűségnek örvendenek: kreatívak, változatosak és nagyon jól személyre szabhatók. Annyi különböző recept közül válogathatunk, hogy biztosan megtaláljuk köztük a szeretteink ízléséhez leginkább passzolót.

Ha ehető ajándékot készítünk, az ízek mellett a külcsínre is fordítsunk figyelmet. Tegyük szép dobozba, díszítsük selyemszalaggal, fenyőággal vagy apró karácsonyfadíszekkel a csomagot. Köthetünk rá ajándékkísérő kártyát, pecsételhetünk a dobozra karácsonyi motívumokat, az üvegekre ragaszthatunk ünnepi matricát, címkét és az üveg nyakát is kidekorálhatjuk masnikkal. És hogy mi kerüljön a szép kis dobozokba, üvegekbe? Vegyük sorra, mi mindennel kedveskedhetünk szeretteinknek!

Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Amennyiben szeret sütni a megajándékozott, semmi sem kézenfekvőbb, mint valami olyan ehető meglepetést készíteni, amely nemcsak finom, hanem sütésre is sarkall. Készíthetünk például „instant” süteményt. Ehhez a kiszemelt recept száraz hozzávalóit rétegezzük üvegbe szépen elrendezve, és mellékeljük hozzá a receptet a további hozzávalók felsorolásával és az elkészítési instrukciókkal. Ugyanígy jó ötlet fűszercsomagot készíteni házi mixelésű fűszerkeverékkel (így télen például almás süteményekhez való ízvilágút vagy forralt bor fűszerkeveréket) vagy narancshéjjal, citromhéjjal, szárított levendulával ízesített cukrot a sütéshez.

Persze azoknak is szuper ötlet ehető ajándékot adni, akik nem mozognak annyira otthonosan a konyhában. Számukra készítsünk olyan meglepetést, amit tényleg csak el „kell” fogyasztani. Válogassunk az édességek, italok közül, ezekkel tuti nem fogunk mellélőni! Első körben jöjjenek az italok! Mennyivel személyesebb egy házi készítésű likőrt átadni a fa alatt, mint a boltban a polcról lekapott üveg bort! Ezeknek az italoknak kell egy kis idő, hogy jól összeérjenek az ízek, de karácsony előtt egy héttel még nem késő nekiállni az elkészítésüknek. Kerülhet tojáslikőr, csokilikőr, télies ízvilágú diólikőr vagy kávélikőr az üvegbe.

Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Aztán ott vannak a különböző bonbonok, pralinék. Az apró kis falatkák szinte bármilyen ízben elkészíthetők, szépen díszíthetők, csomagolhatók. Ha gyerekekkel közösen ajándékozunk, választhatunk egyszerűbb golyócskákat vagy édességeket, amelyek jól dekorálhatók, és ezt a mozzanatot bízzuk nyugodtan a legkisebbekre.

Szinte adja magát, hogy aprósütiket, teasütiket vigyünk ajándékba. Könnyen elkészíthetők, egyszerűen szállíthatók és ha egy szép fémdobozba csomagolva adjuk át, az ünnepi megjelenés is biztosított. Ezeket a sütiket ráadásul nem muszáj 1-2 napon belül elfogyasztani, így ha épp „sütidömping” van az ünnepeltnél, akkor sem vesznek kárba. Ha van kedvünk dekorálni, nincs is jobb egy klasszikus linzer vagy ahhoz hasonló alapot készíteni, majd kreatívan feldíszíteni a kis kekszeket.

Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A dekor témánál maradva marcipánból vagy habcsókból kedves figurákat kreálhatunk, amelyek nemcsak egy torta tetején állják meg a helyüket, hanem önálló gasztroajándék is lehet belőlük.

Végül pedig ne felejtsük el az örök klasszikus mézeskalácsot sem, hiszen ez az a karácsonyi sütemény, ami sosem fog kimenni a divatból. Ráadásul teljesíti a gasztroajándékokkal szembeni valamennyi elvárást: mutatós, szépen díszíthető, praktikusan szállítható és sokáig eláll.

Lehet ital, sütés nélküli golyócska, bonbon vagy aprósütemény, a lehetőségek száma szinte végtelen. És bármennyire is közhelynek hangzik, bizony igaz, hogy a házi gasztroajándékok legfontosabb összetevője egy csipet szeretet. Ha ez megvan, a többi már gyerekjáték.

Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

2021-02-27
0 Kedvelés

Hütte-élmény az otthonodban

Ebben a megváltozott helyzetben egy időre búcsút inthet(t)ünk az utazásoknak, külföldi programoknak, éttermi estéknek vagy egyszerűen annak, hogy beüljünk egy kávézóba.

Elolvasom Elolvasom
2021-02-19
0 Kedvelés

Palacsintát, de milyet? Terítéken a palacsintafajták

Legtöbbünk kedves gyerekkori emlékeket őriz a nagy családi palacsintapartikról és a leginkább szeretett ízekről: kakaós, fahéjas, mogyorókrémes, lekváros.

Elolvasom Elolvasom
2021-02-03
0 Kedvelés

Gyümölcsök főzve, sütve, töltve

Február elején már nagyon vágyunk a friss tavaszi-nyári gyümölcsökre, az első eprekre, roppanós cseresznyékre, hamvas barackokra, lédús dinnyékre.

Elolvasom Elolvasom
0 Kedvelés

Pudingok és krémek

Tippek és trükkök a tökéletes desszertek elkészítéséhez.

Elolvasom Elolvasom
2021-01-27
1 Kedvelés

Burgonyát a sütibe!

Mi magyarok egyáltalán nem kapjuk fel csodálkozva a fejünket, ha szóba kerülnek a burgonyás édességek. Gondoljunk csak például a szilvás vagy a barackos gombócra!

Elolvasom Elolvasom
2021-01-13
1 Kedvelés

Gazdaságosan is finomat: sütemények búza- és kukoricadarával

A búzadarát és a kukoricadarát senkinek sem kell bemutatni, 1-1 zacskó biztosan megtalálható belőlük a legtöbb konyhában vagy kamrapolcon.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!