Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Befőzés 1x1

Elkészítenél egy ínycsiklandó lekvárt, de nem tudod, hogyan is fogj hozzá? Válogatott praktikáinkból az előkészítéstől a tárolásig minden kérdésedre választ kaphatsz!

Amennyiben további segítségre lenne szükséged, lépj bátran kapcsolatba a Dr. Oetker Mesterkonyhával!

Mielőtt elkezdenénk – mire figyeljünk az előkészületeknél?

Fagyasztott gyümölcsöt is használhatunk a befőzéshez?

Milyen gyümölcslevet használhatunk a zselékhez?

Hogyan gazdagíthatjuk alkohollal a lekvár íz világát?

Mit vegyünk figyelembe a fűszernövények használata esetében?

Mi a pektin?

Miért szerepel a növényi zsír a befőzőcukor összetevői között?

Miért kell a habot eltávolítanunk a lekvár tetejéről?

Mekkora mennyiségű lekvárt készíthetünk egyszerre a dzsemfix-szel, illetve a befőzőcukorral?

Miután megtöltöttük a befőttes üvegeket, mennyi ideig kell az üvegeket fejjel lefelé állítani?

Hogyan tudom megakadályozni a lekvárok elszíneződését?

Hol tároljuk az elkészített lekvárt?

Minden dzsem? Vagy talán lekvár…?

Mi mindent főzhetünk még be?

Mi a sztívia?

Mennyivel tartalmaznak kevesebb kalóriát a Dr.Oetker sztíviás befőzőcukorral készített lekvárok?

Milyen gyümölcsökkel használhatom a Dr.Oetker sztíviás befőzőcukrot?

Ugyanolyan finomak a Dr.Oetker sztíviás befőzőcukorral készített lekvárok?

Milyen egyéb dolgot kell figyelembe vennem az elkészítés során, ha Dr.Oetker sztívás befőzcukrot használok?

 

Mielőtt elkezdenénk – mire figyeljünk az előkészületeknél?

Mossuk el, majd alaposan öblítsük el a befőttes üvegeket, hogy eltávolítsuk a mosogatószer maradványokat. Tegyük a befőttesüvegek fedőit egy vízzel teli edénybe. Forraljuk őket körülbelül 5 percig, majd öntsük le róluk a vizet. A fedőket szárítás, törölgetés nélkül a lekvárral megtöltött üvegekre csavarjuk. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy a fedél csíramentes maradjon.

Fagyasztott gyümölcsöt is használhatunk a befőzéshez?

Mindig szép, érett, hibátlan gyümölcsöt használjunk lekvárok vagy befőttek készítéséhez. A túlérett vagy sérült gyümölcsök nem alkalmasak befőzésre. A saját szüretelésű gyümölcsöket nem feltétlenül kell azonnal befőznünk. Érés idején le is fagyaszthatjuk azokat, és egy későbbi időpontban, akár más gyümölccsel kombinálva készíthetünk belőlük friss dzsemet vagy gyümölcszselét. A lefagyasztott gyümölcsöt felolvasztást és lecsepegtetés után mérjük le és használjuk fel a befőzéshez. A téli hónapokban valódi feltöltődés lehet a befőzés, ráadásul így az év bármely szakában élvezhetjük a friss dzsemek, lekvárok és zselék íz világát.

Milyen gyümölcslevet használhatunk a zselékhez?

A zselék elkészítéséhez bármilyen házi készítésű, vagy kereskedelmi forgalomban kapható 100%-os gyümölcslevet használhatunk.

Hogyan gazdagíthatjuk alkohollal a lekvár íz világát?

A dzsemeket, lekvárokat és zseléket befőzés után tovább ízesíthetjük egy kis likőr, rum, pálinka vagy vodka hozzáadásával. A kis mennyiségű (legfeljebb 3 evőkanál) alkohol nem befolyásolja a zselésítő anyagok hatékonyságát.

Mit vegyünk figyelembe a fűszernövények használata esetében?

A kreatív befőzési ötletek palettáját friss és szárított fűszerekkel, illetve fűszernövényekkel is gazdagíthatjuk, de aromájuk általában intenzív, ezért óvatosan adagoljuk őket. A fűszernövényeket mindig alaposan mossuk át, mivel ezeket általában főzés után adjuk hozzá a lekvárhoz. Ennek köszönhetően jobban megtartják a színűket és az ízüket is.

Mi a pektin?

A pektin képezi a zselésítő eljárás alapját, és majdnem minden gyümölcs természetes összetevője. Minél éretlenebb a gyümölcs, annál több pektint tartalmaz és annál sűrűbb lesz a belőle készült lekvár vagy dzsem állaga. A gyümölcs érése során egyre több pektint használ fel, melynek eredményeként befőzéskor hígabb állagú lekvárt kapunk.  A befőzés során a gyümölcs mellé kell adagolnunk, befőzőcukor vagy dzsemfix formájában.  A forralás alatt a pektin feloldódik, majd a főzést követő lehűlés során biztosítja a jellemző lekvár állag elérését. A Dr. Oetker befőzőcukrokban és dzsemfixekben található pektin kizárólag citrusfélékből kerül kinyerésre.

Miért szerepel a növényi zsír a befőzőcukor összetevői között?

A növényi zsír segít abban, hogy lekvárkészítés során túl sok hab keletkezzen. Ezért teszünk a dzsemfixekhez és a befőzőcukrokhoz kis mennyiségű növényi zsírt is. Mivel a zsírtartalom jóval 1% alatt van, így a kész lekvárban táplálkozási szempontból nincs jelentősége.

Miért kell a habot eltávolítanunk a lekvár tetejéről?

A természetes hab, ami főzés során a lekváron, dzsemen keletkezik,  körbefogja a levegőt, és ezzel az esetleges mikroorganizmusokat, mely befolyásolja a lekvárunk eltarthatóságát. Ezért mielőtt a kész lekvárt a befőttes üvegekbe töltenénk, távolítsuk el a habot a tetejéről.

Mekkora mennyiségű lekvárt készíthetünk egyszerre a dzsemfix-szel, illetve a befőzőcukorral?

Soha ne főzzünk be egyszerre nagyobb mennyiséget (a csomagoláson található utasítás szerint maximum dupla adagot készítsünk). A nagyobb mennyiségnél megnövekszik a főzési idő, elvesznek a vitaminok, és a dzsem színe és állaga is változhat.

Miután megtöltöttük a befőttes üvegeket, mennyi ideig kell az üvegeket fejjel lefelé állítani?

A fejjel lefelé állított üvegekben a lekvár lefolyik a fedélig, így kiszorítja az üvegben maradt levegőt. Ugyanakkor a forró lekvár sterilizálja is a fedelet. Teljesen elegendő, ha körülbelül 5 percig fejjel lefelé állítjuk az üvegeket. Ha tovább marad úgy, előfordulhat, hogy a lekvár lehűl és odaragad a tetőre.

Hogyan tudom megakadályozni a lekvárok elszíneződését?

A gyümölcsök és zöldségek természetes színező anyagokat tartalmaznak, amelyek viszonylag instabilak, és az idő előrehaladtával változhatnak. A színváltozás mértéke több tényezőtől is függ, mit például a gyümölcs cukortartalma, a tárolási hőmérséklet, a fény vagy az oxigén hatása. Ez a természetes színveszteség azonban nem befolyásolja az ínycsiklandó ízeket.

Tipp: adagonként (1 tasak dzsemfix, illetve befőzőcukor) 5 g citromsavval főzzük meg a lekvárt, vagy dzsemet. A citromsav élénkíti a lekvár színét, így nem barnul meg tárolás során.

Hol tároljuk az elkészített lekvárt?

aját készítésű lekvárjainkat mindig tároljuk sötét, hűvös helyen, ezáltal védve őket az esetleges színelváltozásoktól. A felnyitott üvegeket hűtőszekrényben kell tárolni.

Minden dzsem? Vagy talán lekvár…?

A lekvár sűrű, pépes és nem tartalmaz gyümölcsdarabokat. A dzsem egész vagy nagyobb gyümölcsdarabokat is tartalmaz. A zselé pedig a gyümölcspép lecsepegtetése után keletkezett gyümölcsléből készül, áttetsző, vágható állagú.

Mi mindent főzhetünk még be?

A befőzőszereket nem csak dzsemek és lekvárok elkészítéséhez, de számos egyéb varázslatos finomság elkészítéséhez is felhasználhatjuk. A nyári grillezéshez gyümölcsökből vagy zöldségekből készített pikáns saját készítésű szószokat, vagy házi ketchupot. Weboldalunkon további ínycsiklandó recepteket találhat: sütnijó!.

Mi a sztívia?

A sztívia (stevia) eredetileg Dél-Amerikában őshonos, édes leveléről nevezetes fűszer- és gyógynövény. Intenzív édesítő hatása ott már évszázadok óta ismert. A sztívia leveléből kivont szteviol glikozidok édesítőszerként használhatóak bizonyos élelmiszereknél. Ezek a növényi eredetű szteviol glikozidok a cukornál sokkal erősebb édesítő hatással bírnak, és lényegében nem tartalmaznak kalóriát.

Mennyivel tartalmaznak kevesebb kalóriát a Dr.Oetker sztíviás befőzőcukorral készített lekvárok?

A gyümölcsösen édes lekvárok kalóriája 40%-al csökkenthető a hagyományos 1:1 lekvárokéhoz képest.

Milyen gyümölcsökkel használhatom a Dr.Oetker sztíviás befőzőcukrot?

A Dr.Oetker Befőzőcukor Sztíviával bármilyen friss vagy fagyasztott gyümölcs befőzéséhez használható.

Ugyanolyan finomak a Dr.Oetker sztíviás befőzőcukorral készített lekvárok?

Igen, a házi készítési lekvár ugyanolyan ínycsiklandóan gyümölcsös és édes, mint egy hagyományos 2:1 lekvár.

Milyen egyéb dolgot kell figyelembe vennem az elkészítés során, ha Dr.Oetker sztívás befőzcukrot használok?

Az elkészítési folyamat hasonló, mint a klasszikus befőzőcukor esetében. Mossa meg és vágja fel a gyümölcsöket, keverje hozzá a cukrot, majd főzze 3 percig. A kész lekvárt öntse üvegekbe, és már kész is!

További tippek és trükkök a sütnijó! oldalán