Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Sütési fortélyok

Elkészítenél egy ínycsiklandó süteményt, de nem tudod, hogyan is fogj hozzá? Válogatott praktikáinkból az elkészítéstől a dekorálásig minden kérdésedre választ kaphatsz!

 

Amennyiben további segítségre lenne szükséged, lépj bátran kapcsolatba a Dr. Oetker Mesterkonyhával!

Hogyan adjuk a tojást az alapanyagokhoz?

Hogyan tudhatom meg, hogy mennyi marcipánra van szükségem?

Mit tegyünk, hogy ne válljon el egymástól a marcipán és a sütemény?

Mire használható a fondant cukormassza?

Mire figyeljünk a fondant cukormassza használata előtt?

Mire figyeljünk a fondant cukormassza használata során?

Mit tegyünk, ha formázás során túl lágy a cukormassza?

Mit tegyünk a fel nem használt fondant cukormasszával?

Mit tegyünk, hogy ne égjenek meg a gyümölcs darabok?

Miért nem jó műanyag dobozban tárolni az elkészült süteményeket?

Mit tegyünk a puding fölösedése ellen?

Mire figyeljünk a kóstolás közben?

Mit tegyünk, hogy ne égjen le a tej?

Milyen tejet használjunk a puding készítéséhez?

Milyen módszerekkel készíthetünk dekoratív pudingokat?

Mire figyeljünk a gyümölcsökkel való dekorálás során?

Hogyan használhatjuk a gyümölcsöket desszertjeink díszítéséhez?

Hogyan díszítsük desszertjeinket eperrel?

Hogyan díszítsük desszertjeinket cseresznyével és meggyel?

Hogyan díszítsük desszertjeinket citrommal és naranccsal?

Mire figyeljünk az előkészítés során?

Fagyasztott gyümölcsöket is használhatunk a dekoráláshoz?

 

Hogyan adjuk a tojást az alapanyagokhoz?

Ha a tojásokat túl gyorsan vagy egyszerre adjuk hozzá, úgy a teljes keverék szétválhat.  Mindezek elkerülése végett javasoljuk, hogy a kezdők folyamatos keverés mellett a felvert tojásokat teáskanalanként adagolják az alapanyagokhoz.

Hogyan tudhatom meg, hogy mennyi marcipánra van szükségem?

A legegyszerűbb módja, hogy ezt meghatározzuk a sütemény tömegének lemérése. A sütemény tetejének és oldalainak lefedéséhez körülbelül a sütemény tömegének a fele szükséges marcipánból.

Mit tegyünk, hogy ne válljon el egymástól a marcipán és a sütemény?

Annak érdekében, hogy a süteményhez megfelelően hozzátapadjon a marcipán, egy ecset segítségével kenjük be a sütemény tetejét és oldalát némi baracklekvárral. Ha a lekvárunk nagyobb gyümölcsdarabokat is tartalmaz, használat előtt az üveget melegítsük meg egy kis forró vízben, majd a lekvárt szűrjük meg.

Mire használható a fondant cukormassza?

Segítségével könnyen, egyszerűen készíthetünk dekorációt pl. muffinokra, tortákra. A Dr. Oetker Fondant egy kész, formázható cukormassza, amelyet sokoldalúan használhatunk sütemények díszítésére. A fondantból könnyen nyújthatunk gyönyörű bevonatot süteményekre, illetve egyszerűen és látványosan formázhatunk belőle különböző figurákat, motívumokat is.

Mire figyeljünk a fondant cukormassza használata előtt?

A fondant cukormasszát formázás előtt gyúrjuk át alaposan.

Mire figyeljünk a fondant cukormassza használata során?

A cukormasszát nem szabad a süteménnyel együtt megsütni vagy sütőben szárítani, a fondant szobahőmérsékleten megszárad. Krémmel, tejszínhabbal bevont süteményeket csak a tálalás előtt díszítsük a fondantból készült dekorációval.

Mit tegyünk, ha formázás során túl lágy a cukormassza?

Ha a formázás során túl lágy lesz a fondant cukormassza vagy a marcipán, gyúrjunk hozzá kevés (szitált) porcukrot.

Mit tegyünk a fel nem használt fondant cukormasszával?

A fondant cukormasszát felbontást követően azonnal használjuk fel, ill. a nem felhasznált részt csomagoljuk légmentesen fóliába, és tároljuk száraz, hűvös helyen (nem hűtőszekrényben).

Mit tegyünk, hogy ne égjenek meg a gyümölcs darabok?

Ha olyan sütemény készítünk, melyben gyümölcsdarabok is vannak, a sütemény tetejét célszerű sütőpapírral lefedni, hogy megvédjük a gyümölcsdarabokat az esetleges megégéstől.

Miért nem jó műanyag dobozban tárolni az elkészült süteményeket?

A műanyag, légzáró dobozokban a sütemények bevizesedhetnek, melynek következtében nem csak az állaguk és esztétikai élvezetük romolhat, de az eltarthatóságuk is rövidül.

Mit tegyünk a puding fölösedése ellen?

Amennyiben el szeretné kerülni a főzőpudingok fölének kialakulását, helyezzen alufóliát a még forró pudingra. A puding állaga így lágyabbá válik.

Mire figyeljünk a kóstolás közben?

A főzőpudingot az elkészítés után ne kóstolgassuk többször ugyanazzal a kiskanállal, mert ezáltal a puding felhígul, folyóssá válik. Az emberi nyál egy olyan keményítő lebontó enzimet (amiláz) tartalmaz, amely már kis mennyiségben is vizes állagúvá teheti a pudingot.

Mit tegyünk, hogy ne égjen le a tej?

A  tej nem ég le, ha a puding főzése előtt az edényt hideg vízzel kiöblíti vagy a szükséges cukor felét az edény aljában eloszlatja és utána önti rá a tejet (ne keverje meg!), majd úgy forralja fel. A cukor, ami csak lassan olvad fel a tejben, megakadályozza a leégést.

Milyen tejet használjunk a puding készítéséhez?

A Dr. Oetker termékek elkészítésénél 2,8%-os tej használatával érheti el a legjobb eredményt. Az eltérő zsírtartalom használatát a receptben külön jelezzük.

Milyen módszerekkel készítsünk dekoratív pudingot?

Ha szeretné kedvenc főzőpudingját dekoratívan tálalni, használjon kuglóf alakú pudingformákat. Tetszés szerint használhat pudingformák hiányában csészéket vagy mélyebb edényeket is. Mielőtt a még forró pudingot a pudingformákba öntené, öblítse azt ki alaposan hideg vízzel. A megfelelően szilárd állag elérése érdekében lehetőleg hagyja hűlni a pudingot egy éjszakán át.

Mire figyeljünk a gyümölcsökkel való dekorálás során?

A desszertek díszítésénél a friss gyümölcs használata látványossá és vonzóvá teszi a készítményeinket. A díszítéshez mindig olyan gyümölcsöt válasszunk. ami színben és ízben jól társítható a készítendő édességgel. Ezeket a gyümölcsöket csak tálalás előtt néhány perccel készítsük el, így megelőzhető az esztétikai romlás.

Hogyan használhatjuk a gyümölcsöket desszertjeink díszítéséhez?

Sokféleképpen használhatjuk fel a gyümölcsöket a díszítéshez. A kisebb gyümölcsöket egészben, illetve szárral együtt, a nagyobbakat vékony szeletekre, csillag alakúra vágva vagy éppen cukrozva használhatjuk.

Hogyan díszítsük desszertjeinket eperrel?

Készítetünk például eperlegyezőt. Ehhez az epret szárától kezdve vékony szeletekre vágjuk úgy, hogy a gyümölcs egészben maradjon, majd óvatosan legyező alakúra nyomjuk. Nagyon egyszerű és mutatós, ha a málnát valamint a szedret porcukorral vékonyan meghintjük és mentalevelet is használunk a díszítésükhöz.

Hogyan díszítsük desszertjeinket cseresznyével és meggyel?

Ha cseresznyét vagy meggyet tisztítás (mosás) után félig kristálycukorba mártjuk, akkor igen előkelő dísze lehet desszertünknek.

Hogyan díszítsük desszertjeinket citrommal és naranccsal?

A citromból és a narancsból is egyszerűen készíthetünk mutatós díszeket. Vékony szeleteket vágunk a gyümölcsből, a szelet közepétől a széléig bevágunk majd a szelet két végét ellenkező irányba fordítjuk. Itt is nagyon mutatós lehet egy menta vagy citromfűlevél.

Mire figyeljünk az előkészítés során?

Egészségünk megóvása érdekében a gyümölcsöket alaposan tisztítsuk meg. Külön figyelmet fordítsunk azokra a gyümölcsökre, amelyek a földdel érintkezhettek. Ezeket érdemes az alapos mosás előtt néhány percig vízben áztatni. A desszerteket az elkészítés után mielőbb hűtőben kell tárolni, így megelőzhetőek a különböző ételmérgezések és fertőzések, de élvezeti értékük is fokozható hűtéssel. A készítés során fordítsunk nagy figyelmet az anyagok pontos mérésére.

Fagyasztott gyümölcsöket is használhatunk a dekoráláshoz?

Friss gyümölcsök helyett használjon bátran fagyasztott gyümölcsöket is! Ezzel a kényelmes megoldással évszaktól függetlenül díszítheti kedvenc desszertjeit, amelyek minősége változatlan marad

További tippek és trükkök a sütnijó! oldalán