Most van szezonja: szőlő

Dátum 2020. szeptember 28.
Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Gyógyírt nyújthat a nyár és a kellemes idő végére az őszi gyümölcsök ígérete: jönnek az almák, körték, szilvák és a szőlő minden mennyiségben.

Nálunk, Magyarországon nem nevezhető a leggyakoribb sütemény hozzávalónak a szőlő, pedig érdemes vele kísérletezni, hiszen igazán sokoldalúan felhasználható. Ha pedig hozzávesszük, hogy a szőlőből készült bor is szolgálhat alapanyagul, még szélesebbre nő a lehetőségek tárháza. A recept roppant egyszerű: csak vegyünk pár szép szőlőfürtöt a piacon, és vágjunk bele a sütésbe! Mutatjuk, mi minden készülhet belőle.

Létezik egy világhírű sütemény, a schiacciata con l'uva, azaz szőlős lepény. A klasszikus toszkán finomság nem véletlenül vált közkedveltté: amilyen egyszerű, annyira finom, a szüreti mulatságok elengedhetetlen édessége. Alapja klasszikus kelt tészta, és több változata ismert: van, amikor a kinyújtott tészta tetejét szórják meg szőlőszemekkel, máskor a tésztába és a tésztára egyaránt kerül a gyümölcsből, sőt létezik „emeletes” lepény formában is, amikor két lap közé töltelékként, illetve a lepény tetejére is kerül a szőlőszemekből. Ha valami ilyen híres, csak tudhat valamit! Mégpedig azt, hogy a kelt tészta remekül áll a szőlőnek.

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A fent említett toszkán sütit tovább is gondolhatjuk. A szőlő lédús gyümölcs, ezért bátran kombináljuk morzsás tésztaréteggel: élesztős kelt tészta, sok-sok szőlő, a tetejére pedig szórjunk ropogós morzsát. És a variációs lehetőségek itt közel sem értek véget! A szőlő ugyanis szinte kiált azért, hogy sós süteményekbe tegyük. Maradjunk a kelt lepények világában, és mixeljük sós ízekkel: sonkával, szalámival, kockázott szalonnával, sósabb juhtúróval, kecskesajttal, valamint nemespenészes sajtokkal: gorgonzolával, brie-vel vagy camembert-rel.

Azt már tudjuk, hogy a szőlő édes és sós süteményekhez is remek választás, ezért épp itt az ideje összeszedni azokat a fűszereket, amelyek igazán jól passzolnak hozzá. A klasszikus fahéj, szegfűszeg, vanília mind klassz választás a gyümölcshöz, illetve vörösborhoz is. Ez utóbbihoz érdemes citrusokat, például narancsot és citromot is adni. A fehérbor a könnyedebb vaníliás, gyümölcsös, citromos jegyekkel harmonizál igazán.

Ha pedig sós ételekbe tesszük, édességét mindenképpen ellensúlyozzuk – és egyben emeljük ki – karakteres, sós jegyekkel. Ezért jó a már felsorolt intenzív ízű sajtok és húsok közül választani. Fűszerezés tekintetében bátran kiegészíthetjük fekete vagy durvára tört színes borssal, a zöldfűszerek közül kakukkfűvel, zsályával.

Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Nem hagyhatjuk szó nélkül azt sem, hogy a szőlőszemek igencsak mutatósak. Ha süteményeket, desszerteket készítünk, díszítésre is felhasználhatjuk. Variálhatjuk a fehér és piros színeket, jól mutatnak együtt akár egy tortazselével fényezett klasszikus gyümölcstortán vagy fonott tortácskán. És persze desszerteket, pohárkrémeket is díszíthetünk szőlővel, vegyítsük például áfonyával.

A fűszereknél már beszéltünk a borról. Mind a fehérbor, mind pedig a vörösbor felhasználható süteményekhez, jó példa erre a borkrém. A fehérborból készült pohárdesszert finom könnyed citromos-vaníliás ízjegyekkel, de ősziesebbre is vehetjük a figurát rummal, naranccsal és csokoládéval.

Szőlővel sütni biztos siker. Hogy mézédes desszert vagy sós finomság készüljön, az csak rajtunk múlik. Vagy legyen inkább mindkettő?

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 0-20 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-10-21
0 Kedvelés

Pogácsát, de milyet? Így lesz a legfinomabb az örök klasszikus

Ha azt mondjuk, sós sütemény, sör- vagy borkorcsolya, a legtöbb embernek azonnal a pogácsa jut eszébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-14
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!

A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-09
0 Kedvelés

Oktoberfest otthon

Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-07
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?

A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-28
0 Kedvelés

Most van szezonja: szőlő

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-23
0 Kedvelés

Süssünk olajos magvakkal!

Bár egész évben kaphatóak, mégis leginkább az őszi évszakhoz kötjük az olajos magvakat. Talán azért, mert ilyenkor van szezonja például a diónak, és jól passzolnak az őszi gyümölcsökhöz: az almához, a körtéhez, a szilvához és a birsalmához.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!