Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Almás karamellás süti

Oké, ez nem fogyókúrás. Viszont semmi sem finomabb nála, az egészen biztos. És azt is érdemes tudni, hogy még soha nem volt olyan vendégem, aki ellen tudott volna állni egy ilyen sütinek. 

Pedig egyszer egy menyasszony ugrott fel hozzánk kölcsönkérni egy fátylat, két héttel az esküvő előtt. Szerintem a lányok tudják, miről beszélek: két héttel az esküvője előtt mindenki, de tényleg mindenki fogyókúrázik.

A recept 6 adagra vonatkozik, de nem kell félni, négyen is el tudják tüntetni az utolsó morzsáig.

Nem is tudom, mi a csábítóbb benne, a karamellkrém vagy a vajas alma?

A karamellkrémhez konzerves sűrített tejet használok. Ilyet a legtöbb szupermarketben lehet kapni. Ezt lassan, éppen csak a legalacsonyabb fokozaton főzöm kuktában, annyi vízben, amennyi a konzerveket ellepi, 1,5 óráig. Egyszerre 4 darab fér a kuktába, úgyhogy mindig van itthon tartalék. Ha nem sikerülne konzerves változatot találni, akkor 3-4 tubust kell egy befőttesüvegbe nyomni, jól lezárni, és ugyanúgy 1,5 óráig főzni, majd mehet a hűtőbe.

Elkészítési idő: 60-120 perc

Hozzávalók

6 mini piteformához

A tészta összes hozzávalóját előre behűtöm. A vajat felkockázom, és tányéron a mélyhűtőbe teszem. A lisztet is és a késes robotgépet is a fagyasztóba teszem fél órára. Mikor kiveszem, egy pohárba öntök egy kevés vizet, és beledobok két jégkockát, hogy az is jó hideg legyen, innen kanalazom majd a robotgép táljába.

Gyorsan összedolgozom a tésztát a késes robotgéppel, majd kanalanként épp csak annyi vizet adok hozzá, hogy összeálljon a tészta. Hat részre osztom, és egyenként formázom gömbbé, így teszem a hűtőbe 30 percre.

Előmelegítem a sütőt 180 fokra.

A pihentetett tésztát kinyújtom, majd a piteformákba teszem, és kibélelem a tészta tetejét sütőpapírral. Sütőgolyóval vagy lencsével öntöm tele a formákat, és a sütőbe tolom 20 percre. Kiszedem a sütőből, és kiborítom a sütőgyöngyöket a papírral együtt, a tésztát hagyom lehűlni.

Közben az almát megpucolom, majd félcentis kockákra vágom. Nagy, forró serpenyőbe dobom a vajjal és a cukorral együtt, és nagy lángon 4-5 percig rázogatom, majd elosztom a piteformák aljába.

Rákanalazom a karamellt, és betolom a hűtőbe egy órára.

Tálalás előtt megszórom a díszítőcukorral.