Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Almás pite

Mennyei illat, isteni finom ízek: egy házi almás pitével mindenkit le lehet venni a lábáról. Egy biztos pont, amivel húsvétkor is biztosra mehetünk.

Szeretjük nagyon a mamiféle almás pitét is, de néha jólesik egy kicsit újítani a formán. Omlós tészta az alapja ennek is, amit egy szép pitesütő tálba simítunk úgy, hogy az oldalakra is jusson belőle. Erre az alapra kerül a finom fahéjas almatöltelék. Természetesen itt is sokféle variációs lehetőség adódik, kerülhet bele alma mellett körte is, szezonban akár eper, málna, barack vagy szilva. 

A tetejére most morzsolt tészta került, de készíthetünk rácsos mintát is, ha a tésztából tésztaszalagokat vágunk, és egymáson átfűzzük a szálakat. Meghinthetjük a tetejét fahéjas barna cukorral, de szórhatunk rá aprított mandulát vagy diót is. 

Készíthetjük kisebb formákban is, az egyszemélyes adagokat azonban rövid ideig szabad csak sütni, különben nagyon megpirul a tészta. 

 

Elkészítési idő: 30-60 perc

Hozzávalók

kb. 26 cm átmérőjű pitéhez

A tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 15 dkg hideg vaj
  • 1 tojássárgája

A töltelékhez

A lekenéshez

  • 1 db tojás

Elkészítés

A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral, elmorzsoljuk a felkockázott vajjal, és a tojássárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük kb. 30 percre. 

A töltelékhez az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és felkockázzuk. Ráfacsarjuk egy citrom levét, és összeforgatjuk a fahéjjal elkevert cukrokkal.

A tésztát kettéosztjuk, és lisztezett gyúródeszkán előbb kinyújtjuk az alsó tésztalapot: akkora legyen, hogy ki tudjuk vele bélelni a tortaformát úgy, hogy az oldalára is jusson. 

Az alaptésztát villával megszurkáljuk, majd rákanalazzuk a tölteléket, és rámorzsoljuk a maradék tortadarabot. Lekenjük tojással, és 180 fokos sütőben kb. 30-35 percig sütjük.