Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Battenberg sütemény

Jópofa, de egyszerűen elkészíthető süti, ami szuper tavaszi vendégváró lehet, és akár a húsvéti ünnepi asztalon is jól mutat.

Nevét Viktória királynő unokájának, Viktória hercegnőnek a férjéről, Battenberg hercegről kapta, az ő esküvőjükön szolgálták fel ugyanis először ezt a különleges süteményt 1884-ben. Nagy-Britanniában azóta is népszerű ez a fehér(sárga)-rózsaszín kockás süti, melynek amerikai változatában fehér és barna (kakaós) piskótacsíkok adják a kockás mintát, és kívülről csokikrém borítja

Elkészítése egyszerűbb, mint hinnéd! Fontos, hogy a kétféle tésztát külön tepsiben süssük, semmiképpen ne keveredjenek, mert akkor nem tudunk majd ilyen szép sakktáblamintát készíteni belőlük. Várjuk meg, míg a megsült tészták teljesen kihűlnek, és csak azután kezdjünk hozzá az összeállításhoz. A lekvárt kenjük el jól, és ne legyen túl vastag a lekvárréteg, mert akkor elnyomja az ízeket. A bevonat lehet fondant vagy marcipán is, amit érdemes két lap folpack között kinyújtani, vagy ha az nincs, akkor porcukrozott felületen dolgozni. Ha összeállítottuk, mindenképpen tegyük hűtőbe egy-két órára, hogy aztán szépen tudjuk szeletelni.

 

Elkészítési idő: 60-120 perc

Hozzávalók

  1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két kisebb tepsit/sütőtála
  2. A vajat megolvasztjuk, kikeverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a tojásokat és habosra kavarjuk. A lisztet és a sütőport összeforgatjuk, majd a tojásos keverékhez adjuk.
  3. A tésztát kettéosztjuk, az egyik feléhez hozzáadunk néhány csepp piros ételfestéket, és elkeverjük.
  4. A fehér tésztát a tepsibe simítjuk (keskeny, de hosszú legyen a formája), és kb. 15 perc alatt készre sütjük, majd a rózsaszín tésztával is ugyanígy járunk el. Ha kész, hűlni hagyjuk.
  5. A kihűlt lapokat hosszában kettévágjuk, így kapunk két fehér és két rózsaszín tésztacsíkot. Sakktáblaszerűen összeragasztjuk őket (az enyhén felmelegített) lekvárral, és hogyha összeállt, akkor a külsejét is megkenjük a lekvárral.
  6. Folpack között kinyújtjuk a fondant-t/marcipánt, és bevonjuk vele a süteményt, majd hűtőbe tesszük egy-két órára, és ezután tálaljuk.