Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Csokis kifli

Ezt a csokis kiflit gyerekek és felnőttek is imádják! Puha, csokis, isteni finomság, amivel jól indulhat bármelyik reggel, különösen akkor, ha reggel sütjük meg a kifliket, és a finom csokis illatra ébred a család. 

Ha kisebb darabokat készítünk, akkor vendégváró aprósüteményként is megállja a helyét, és szinte biztosak lehetünk benne, hogy már a vendégség alatt el fogják kérni a receptjét.

A kelt tésztákra vonatkozó hármas szabály itt is érvényes: a lisztet szitáljuk át, a tej ne legyen forró, és tartsuk be a kelesztési időket! Formázásnál érdemes előkészíteni egy sütőpapírral bélelt tepsit, és az egyik kinyújtott tésztalapot arra tenni, míg a másik tésztalapot is kinyújtjuk. Hogy szépek legyenek a kiflik, igyekezzünk szabályos kör alakot formázni a tésztalapokból. Ezt úgy oldhatjuk meg a legegyszerűbben, ha kinyújtás után egy nagyobb tányért ráhelyezünk a tésztára, és késsel körbevágjuk azt.

A tölteléket ízlés szerint variálhatjuk: készülhet kakaópor helyett őrölt fahéjjal, de nagyon finom darált dióval és mákkal ízesítve is, ahogy a csokis mogyorókrém és a marcipánkrém is ideális töltelék lehet.

Ha a tésztából kihagyjuk a cukrot, akár sós kifliket is készíthetünk belőle: ebben az esetben fűszeres sajtkrémekkel a legfinomabb, különösen akkor, ha a tetejére még egy kis reszelt sajtot is szórunk.

Elkészítési idő: 60-120 perc

Hozzávalók

A tésztához (16 kiflihez)

  • 60 dkg liszt
  • 1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 5 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 3 dl tej
  • 7 dkg vaj
  • Ha kész, 1 tojás a lekenéshez

A töltelékhez

  • 10 dkg vaj
  • 8-10 dkg porcukor
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor

1. A tésztához a vajat megolvasztjuk, a tejet langyosra melegítjük.

2. A tejbe beleszórjuk az élesztőt, egy mokkáskanálnyi cukrot és egy pici lisztet, és felfuttatjuk.

3. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a sót, a cukrot, majd a közepébe beleütjük a tojást, hozzáadjuk a vajat, a felfuttatott élesztőt, és kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük.

4. Ha már nem ragad a tészta, letakarjuk, és meleg helyen kb. 45-50 perc alatt duplájára kelesztjük.

5. Közben elkészítjük a tölteléket: a vajat megolvasztjuk, és alaposan kikeverjük a porcukorral és a kakaóporral. Ha kész, hűvös helyre tesszük.

6. Ha letelt a kelesztési idő, lisztezett gyúródeszkán 4 egyforma méretű darabra vágjuk a tésztát, kicsit gömbölyűre pofozgatjuk, majd konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.

7. Két gombócot magunk elé teszünk, mindkettőt kinyújtjuk kör alakúra. Az egyiket megkenjük a csokis krém felével, ráhelyezzük a másik tésztalapot, és még egy kicsit nyújtjuk, de vigyázva, hogy megőrizzük a kör alakot.

8. Ha megvan, 8 cikkre vágjuk a töltött körtésztát, és a cikkeket feltekerjük. Ugyanígy járunk el a másik két tésztagombóccal és a maradék csokikrémmel.

9. Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és ráhelyezzük a kifliket. Ha mindez megvan, letakarva még 30 percig kelesztjük.

10. Közben a sütőt 180 fokosra melegítjük. Ha lejárt az újabb kelesztési idő, akkor tojással kenjük le a kifliket, és kb. 20-25 percre sütőbe toljuk.