Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Csokis-mandulás kalács

Akárhányszor készül ez a kalács, mindig van valaki, aki felteszi a kérdést: „Ezt melyik pékségben vettük?” Amikor aztán kiderül, hogy magunk készítettük, nagy-nagy hüppögés és elismerés kíséri a kalácsfalatokat. 

Nem is csoda: gyönyörű szép maga a kalács, és a gazdag tölteléke, plusz a finom tésztája tökéletes ízélményt ad. Egy pohár tejjel ideális reggeli finomság, ami akár a húsvéti asztal dísze is lehet.

 

Ezt a szép formát úgy nyeri el, hogy a megkelt tésztát kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, majd feltekerjük, és ezután hosszában félbevágjuk a tekercset. Használjunk éles kést, és figyeljünk rá, hogy végigvágjuk, majd ha sikerült, akkor a két szállal bánjunk óvatosan, és fonjuk össze. Érdemes hosszúkás sütőformában sütni, de ha az nincs, akkor magas falú tepsiben is sülhet. Ebben az esetben érdemes a tepsi falához közel tenni, és a másik oldalról is megtámasztani, hogy oldalra ne tudjon terjeszkedni, csak felfelé.

 

A csokis tölteléket marcipán és mandula helyett ízesíthetjük akár reszelt narancshéjjal, vagy reszelt citromhéj és őrölt gyömbér keverékével, de nagyon finom apró diódarabokkal megszórva is. A csokis töltelékben az étcsokit cserélhetjük tejcsokira vagy fehér csokira, de készülhet akár csoki nélkül is: baracklekvárral és porcukros darált dióval megszórva szintén nagyon finom. 

Elkészítési idő: 60-120 perc

Hozzávalók

2 db kalács tésztához

Töltelék

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 12 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 15 dkg Dr. Oetker Marcipán
  • 10 dkg szeletelt mandula

1. A tésztához egy nagy tálba mérjük a lisztet, az élesztőt, a cukrot, a sót, a citrom reszelt héját, a tojásokat és a vizet, és robotgéppel vagy kézzel összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat, és addig dagasztjuk, míg szépen összeáll, és már nem ragacsos a tészta. Ha kész, letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.

2. A töltelékhez a vajat egy kisebb lábasban vagy vízgőz felett megolvasztjuk, beletördeljük a csokit, és addig kevergetjük, míg az is teljesen meg nem olvad. Hozzáadjuk a porcukrot, és simára keverjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.

3. Ha megkelt a tészta, két részre osztjuk, és külön-külön dolgozunk a két tésztadarabbal (így lesz két kalácsunk). Az egyik darabot lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk úgy, hogy kb. 30×40 cm-es darabot kapjunk. Rákenjük a töltelék felét, ráreszeljük a marcipán felét, megszórjuk a szeletelt mandula felével, és a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. A hosszú tekercset éles késsel középen félbevágjuk, a végét összefogjuk, és óvatosan összefonjuk a szálakat. Kivajazott gyümölcskenyér/szögletes sütőformába tesszük, majd ugyanezt végigcsináljuk a másik tésztadarabbal is. Pihentetjük 1 órán át, majd 190 fokra elmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, és teljesen kihűlve szeleteljük.