Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Fahéjas csiga

Mennyei illat, puha, foszlós fahéjas csiga a tányéron, mellé egy bögre tej, és már kész is a kényeztető reggelink. Ellenállni szinte lehetetlen, abban a pillanatban eldől a sorsunk, ahogy megcsap a sütőből kiszivárgó fahéjas illat.

Amerikában cinnamon roll néven emlegetik, ott a kész csigákat még krémsajtos-vaníliás öntettel is meglocsolják, sőt egyes helyeken karamellizált diót is szórnak rá, igazi kalóriabombává téve az isteni fahéjas csigát.

Elkészítésekor érvényes a kelt tésztákra jellemző három fontos szabály: a tej ne legyen forró, a lisztet szitáljuk át, és tartsuk be a kelesztési időket.  A tölteléket kétféleképpen készíthetjük el: kikeverhetjük az olvasztott vajat a fahéjjal és a cukorral, és az így kapott krémet kenjük a tésztára. Vagy elkészíthetjük úgy is, hogy a tésztát az olvasztott vajjal kenjük meg, és a fahéjjal elkevert cukrot erre a vajas felületre szórjuk rá. Az utóbbi esetben kicsit „ropogósabb” lesz a töltelék, az első esetben inkább krémesebb.

Ha mázat is készítünk hozzá, akkor vajat keverjünk ki natúr krémsajttal és porcukorral, és ahogy elkészült a csiga, azonnal locsoljuk meg a mázzal (még forrón). 

Elkészítési idő: 60-120 perc

Hozzávalók

A tésztéhoz

A töltelékhez

  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 evőkanál őrölt fahéj

1. A tejet langyosra melegítjük, beleszórunk egy pici cukrot, az élesztőt és egy kevés lisztet, és felfuttatjuk.

2. Kimérjük a lisztet, az olvasztott vajat, a cukrot, hozzáadjuk a csipetnyi sót, a tojásokat és a felfuttatott élesztőt, és simára dagasztjuk. Letakarva meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.

3. Közben a töltelékhez a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és az őrölt fahéjat, és alaposan elkeverjük. Felhasználásig hűvös helyre tesszük.

4. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, egyenletesen megkenjük a fahéjas-cukros vajjal, majd hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük.

5. A tekercsből kb. 2-3 cm széles szeleteket vágunk, ezeket egy kivajazott sütőtálba/tepsibe helyezzük úgy, hogy a csigák között hagyunk egy kis helyet, mert még kelni fognak.

6. Pihentetjük kb. 30 percig, majd 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.