Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Fahéjas legyezőkalács

Az utóbbi idők egyik legnépszerűbb kalácsa ez a fahéjas legyezőkalács. Ha meg szeretnénk lepni a családot egy mennyei reggelivel, akkor mindenképpen érdemes elkészíteni. 

Körül lehet ülni, tépkedni a lapokat belőle és közben kortyolgatni mellé egy kis teát vagy tejet. Ideális hétvégi reggeli, amit mindenki nagyon fog szeretni.

Vigyázzunk, hogy a tej ne legyen forró, a lisztet szitáljuk át, és a kelesztési időket tartsuk be. A tészta összeállításától nem kell megijedni, úgy kell elképzelni a folyamatot, mintha négyzet alakú papírlapokat helyeznénk egymásra, majd a kupac papírt élére állítva tennénk egy fiókba.

A tölteléket sokféleképpen variálhatjuk: őrölt fahéj helyett kerülhet a töltelékbe kakaópor, így csokis ízű lesz a kalácsunk, de készíthetünk vaníliás, citromos, narancsos, gyömbéres verziót is akár. Meglocsolhatjuk különféle mázakkal is: ez készülhet krémsajt, vaníliás cukor és cukor keverékéből, ezt sütés után öntsük a tetejére.

Ha a tésztából kihagyjuk a cukrot, akkor akár sós kalács is készülhet belőle. Ebben az esetben a sajt, a fokhagyma, de még a szárított paradicsomdarabkák is nagyon jól illenek hozzá.

Elkészítési idő: 60-120 perc

Hozzávalók

A tésztához

  • 45 dkg és 1-2 evőkanál búzaliszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 tasak Dr. Oetker Expressz Élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 2 csipet só

A töltelékhez

  1. 1. A vajat megolvasztjuk, a tejet langyosra melegítjük, és egy nagyobb tálba öntjük őket. Beletesszük a cukrot, elkeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt, a tojást, a sót és a lisztet.

    2. Kézzel vagy géppel simára dagasztjuk, szükség szerint még 1-2 kanál lisztet adhatunk hozzá. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Pici lisztet szórunk a tésztára, és letakarva kb. 45 percig kelesztjük.

    3. Közben a töltelékhez a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrokat és a fahéjat, és összekeverjük. Kivajazunk egy nagy szögletes sütőformát – vagy két kisebbet.

    4. Ha letelt az idő, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát. Kb. 30×50 cm-es téglalap legyen belőle. Ezt megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a töltelékből maradjon 1-2 evőkanálnyi.

    5. A megkent tésztalapot 6 csíkra vágjuk, majd az így kapott csíkokat egymásra rakjuk. Ezt az emeletes tésztát 6 darabra vágjuk, majd az így kapott kb. négyzetes lapokat „élükkel” az előkészített püspökkenyérformá(k)ba állítjuk. Meglocsoljuk a maradék töltelékkel a tetejét, és pihentetjük 30 percig.

    6. 175 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük, majd ha kissé kihűlt, egészben kivesszük a formából, és így tálaljuk.