Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Kardamomos csillagok

Mindig is irigyeltem a filmekben látott amerikai gyerekeket, hogy amikor hazaérnek a suliból, az anyukájuk előveszi a polcról a sütis dobozt, ahonnan kivehetnek egy sütit. Nálunk soha nem volt ilyen, és sokáig nem is sütöttem se kekszet, se cookie-t. Aztán egyszer ezzel a recepttel megtört a jég. 

A három íz, a kardamom, a citrom és a marcipán együtt annyira tetszett az egész családnak, hogy rendszeresen visszatapsolják. Csalóka az aprósütemény kategória, mert az aprósüteményekkel mindig sok a munka, ez pedig díszítéssel együtt is hamar megvan. Sütni például csak hét percig kell. Egy a gond vele: hogy én is tudom, hol a sütis doboz, és magamat is meg tudom kínálni.

A kardamom elég egzotikus fűszernek tűnik, de nem kell félni tőle, szinte mindenki használja egy évben egyszer, ugyanis a mézeskalács-fűszerkeverék egyik összetevője. A másik igen népszerű fűszerkeverék, ahol találkozhatunk vele, a currypor.

A zöld hüvelyű kardamom főként az édességek és desszertek fűszere, a fehér kardamomot krémekben, habokban és mártásokban használjuk, míg a fekete kardamom enyhén füstös íze miatt inkább a húsok és zöldségek ízesítésére alkalmas, ezért főleg currykben, kolbászokban és hamburgerekben találkozhatunk vele.

Elkészítési idő: 60-120 perc

Hozzávalók

A lisztet, a kockára vágott vajat, a porcukrot, a kardamomot és a citromhéjat késes robotgépbe tesszük, és pár másodperc alatt összeforgatjuk, amíg egységesen morzsás állagot nem kapunk. Fóliára borítjuk, összegyúrjuk egy labdává, és egy órára, vagy akár egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni.

Másnap késsel feldaraboljuk, újra betesszük a késes robotgépbe, és beledolgozzuk a sütőport és a citromlét.

Lisztezett lapon 3 mm vastagra nyújtjuk, majd csillagokat szúrunk ki belőle. Ha van két különböző nagyságú szúróformánk, akkor a fele legyen nagyobb, a fele kisebb méretű. 180 fokra előmelegített sütőben 7 perc alatt megsütjük a kekszeket.

Közben a marcipánmasszát sütőpapír lapok között 2 mm vékonyra nyújtjuk, és annyi kisebb csillagot szúrunk ki belőle, ahány csillagunk összesen a sütőben van.

Két kihűlt keksz közé teszünk egy marcipáncsillagot, kissé rányomjuk a felső darabot, majd arra is teszünk egy marcipánt.

Cukorral díszítjük.

Fogyasztás előtt egy napig érleljük, majd lezárt dobozban tartjuk.