Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Marcipános maceszgolyó

Ki ne ismerné a maceszgombóclevest, vagy a tejeskávéba mártogatott maceszdarabokat egy borús vasárnap reggel? 

Nekem mégis Londonig kellett utaznom, hogy ennek a nagyon egyszerű alapanyagnak a rajongójává váljak. A londoni séfeket nem köti gúzsba a nagymamák receptes füzete, így bátran mernek kísérletezni mindenféle alapanyaggal. Londonban kóstoltam először olyan maceszgolyót, amitől el voltam ájulva, igaz, nekem is felszaladt a szemöldököm, amikor megláttam az étlapon.

Sokkal izgalmasabb maceszból édességet készíteni, mint darált háztartási kekszből, a maceszlap ugyanis lassabban szívja fel a nedvességet, ezért tovább megtartja a ropogós állagát, mint a keksz. Ráadásul az íze is teljesen semleges, se nem édes, se nem sós, így azzal fűszerezhetjük, amivel csak akarjuk. Akár nagyon buja, keleties ízeket is keverhetünk hozzá, mint ebben a receptben. 
A macesz, más néven pászka, semmi más, mint liszt és víz keveréke, vagyis kovásztalan kenyér. A Bibliában olvashatunk róla először, amikor Egyiptomból menekülnek a zsidók, és nincs idejük megkeleszteni a kenyerüket, akkor sütik és eszik a maceszt. 
Több ezer év telt el azóta, és a recept mit sem változott: lisztet kevernek össze vízzel, amit nagyon gyorsan, kevesebb, mint 18 perc eltelte előtt sütőbe tesznek, hogy a búzaszemeken vagy a levegőben lévő élesztőgombáknak ne legyen idejük beindítani a spontán kovászolódási folyamatot. 
A marcipánnal bevont diónyi golyók akár egy hétig is elállnak a hűtőben.

Elkészítési idő: 60-120 perc

Hozzávalók

  • 50 dkg macesz durvára darálva
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 1 bögre darált dió
  • 10 dkg reszelt étcsokoládé
  • ½ bögre sárgabaracklekvár
  • ½ bögre méz
  • 1 kk őrölt kardamom
  • 1 kk őrölt szerecsendió
  • 3 kk fahéj
  • Dr. Oetker Finesse Reszelt Narancshéj
  • 2 dl narancslé
  • 
1 kk narancsvirágvíz
  • 2 csomag Dr. Oetker Marcipán

A maceszlapokat törjük össze konyharuhába csomagolva, vagy késes robotgéppel aprítsuk össze. 
A marcipánt kivéve gyúrjuk össze az összes hozzávalót egy masszává, majd tegyük pár órára pihenni a hűtőbe, hogy a macesz megpuhuljon. Vizes kézzel formázzunk belőle diónyi gombócokat.
 Porcukorral nagyon vékonyan meghintett deszkán nyújtsuk ki a marcipánmasszát 2 mm vastagra, majd mintha szilvás gombócot készítenénk, vágjuk fel négyzetekre. Minden apró maceszgolyót csomagoljunk marcipánba.