Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Meggyes kalácspuding

A kalács nem vész el, csak átalakul. Húsvét után a legjobb, ami történhet a maradékkal, ha kalácspuding készül belőle!

Van úgy, hogy néha túl sok húsvéti kalácsot sütünk, és nem fogy el az összes az ünnepek végére. Ilyenkor kár lenne kidobni a maradékot, érdemes inkább újrahasznosítani! Ennek az egyik legjobb módja a kalácspuding-készítés. A darabokra tépett vagy vágott szikkadt kalács a vaníliás-tejes keverékben puhára sülve már önmagában is nagyon finom, de ha szórunk mellé meggyet is, még jobb lesz a végeredmény.

Készülhet egy- vagy kétszemélyes sütőedényekben, vagy akár nagyobb sütőtálban, és variálhatjuk az ízeket is. Meggy helyett kerülhet bele bármilyen (mirelit) bogyós gyümölcs, vagy akár banán, esetleg körte, a kalácsra csorgathatunk egy kis lekvárt, vagy főzött narancs- vagy mandulakrémet, de ha megszórjuk darált dióval és csokidarabkákkal, úgy is nagyon finom lesz. Ha a tetejére még tojáshabot is készítünk, igazán elegáns desszertet kapunk, ami egy hétvégi családi ebéden is megállja a helyét. Tartalmasabb leves után akár második fogásként is kínálhatjuk.

 

Elkészítési idő: 30-60 perc

Hozzávalók

2x2 főre

  • 50 dkg szikkadt kalács
  • 4 dl tej
  • 2 dl habtejszín (nem felverve)
  • 4 db tojás
  • 2 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
  • 3 evőkanál cukor
  • 30-40 dkg magozott meggy (befőtt)
  • kevés vaj a sütőtál kikenéséhez

Elkészítés

A meggyet lecsepegtetjük, a kalácsot kis darabokra tépkedjük vagy vagdossuk. A tojásokhoz adjuk a cukrokat és eldolgozzuk a krémet. A tejet és a tejszínt felforraljuk, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a cukros tojáskrémet. Alaposan kikeverjük. 

Kivajazunk egy nagyobb vagy két kisebb sütőtálat. Beleszórunk néhány szem meggyet, majd ráhalmozunk egy adag kalácsot. Meglocsoljuk a tejes keverékkel, majd ismét meggy és kalács következik, és ráöntjük a maradék masszát is. A tetejére is szórunk meggyet, és 180 fokos sütőben sütjük 15 percig, majd további 15 percig alufóliával lefedve.