Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Narancsos-joghurtos muffin

Bonyolultabb, különlegesebb, modernebb sütik jönnek és mennek, de a muffin örök. A muffinhoz akkor is fordulhatunk, ha tízórait készítenénk a gyerekeknek, vagy kirándulásra készül a család, de jól jön olyankor is, amikor csak valami gyors és egyszerű édességet szeretnénk hétvégén, és nincs kedvünk túl bonyolult édességet sütni. 

Sokan vagyunk, akik muffinsütéssel kezdtük/kezdjük kalandozásainkat a sütés világában, mert olyan egyszerűen elkészíthető, hogy a sikerélmény soha nem marad el, így jól be lehet rajta gyakorolni az alapokat, hogy aztán neki merjünk állni a bonyolultabb süteményeknek is. 

Az egyszerű muffinokból is készülhet díszes sütemény, csak egy kis fantázia és pár kiegészítő alapanyag kell hozzá. A fondant készülhet házilag is, de kezdőknek érdemes inkább kész fondant-nal kezdeni a gyakorlást. Nagyon könnyű vele dolgozni, csak alaposan át kell gyúrni, majd folpacklapok között vagy porcukrozott felületen kinyújtani, és már szaggathatjuk is.

A fondant-ra nyomhatunk különféle mintákat a fehér és színes cukormázakkal, ezek is nagyon egyszerűen használhatóak, arra figyeljünk csak, hogy használat előtt enyhén dörzsöljük át a tubusokat, így könnyebben fog jönni a cukormáz. Érdemes előbb egy tányérra vagy sütőpapírra nyomni egy-két apró mintát, és csak ezután kezdjünk „élesben”, a fondant felületén is mintákat formázni. A fehér cukormázhoz választhatunk díszítőfejet is, ezzel még szebb mintákat nyomhatunk a muffinok tetejére.

Elkészítési idő: 30-60 perc

Hozzávalók

10 darabhoz

A díszítéshez

1. A tojásokat enyhén felverjük, hozzáadjuk az olajat, a joghurtot és a narancs reszelt héját, és összekeverjük.

2. A lisztet összeforgatjuk a cukrokkal és a sütőporral, majd a joghurtos keverékhez adjuk, és alaposan összekeverjük.

3. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és előkészítünk egy muffintepsit.

4. A masszát a kivajazott-kilisztezett vagy muffinpapírral bélelt muffintepsi mélyedéseibe adagoljuk úgy, hogy kb. 2/3 magasságig érjen a massza.

5. Kb. 20 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni a muffinokat.

6. Ha kihűlt, feldíszítjük őket: 2 lap folpack között vagy porcukorral meghintett felületen kinyújtjuk az alaposan átgyúrt fehér fondant-t, majd akkora darabokat szúrunk ki belőle, amekkora épp befedi a muffinok tetejét. Díszíthetjük színes fondant-okkal is, de nyomhatunk rá fehér vagy színes cukormázból is különféle mintákat, vagy ragaszthatunk rá szórócukrokat vagy ostyavirágot is.