Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Túrós táska

A túrós táska egy igazi klasszikus péksütemény, ami tökéletes reggeli vagy tízórai, kirándulásokon, túrákon ideális elemózsia lehet, de egy tartalmas leves után akár desszertként is megállja a helyét.

Függetlenül attól, hogy milyen alkalomból készül, az biztos, hogy soha nem marad belőle egy morzsa sem (különösen ha egy bögre kakaó is kíséri). Olyan finomság, amit a gyerekek is bármikor szívesen megesznek, főleg ha az elkészítésében is részt vettek.

A jó hír az, hogy ilyet nemcsak a nagymamák tudnak! Csak egy jó recept és egy kis idő kell hozzá, és bárki elkészítheti házilag is!

Az elkészítésétől nem kell félni, három dologra érdemes figyelni: a lisztet szitáljuk át, a tej ne legyen forró, és tartsuk be a kelesztési időket! Formázásnál pedig egyedül arra kell vigyázni, hogy ne tömjük meg túl sok töltelékkel, mert akkor szétnyomhatja sütés közben a túró a tésztafüleket. Készíthetünk nagyobb darabokat is, de a közepes és kisebb méretű túrós táskák a legjobbak, mert azokban még jobban érvényesül a túrós töltelék íze a tészta mellett.

Elkészítési idő: 60-120 perc

Hozzávalók

Hozzávalók ~15 db közepeshez

A töltelékhez

A lekenéshez

  • 1 db tojás
  1. A vajat megolvasztjuk, a tejet langyosra melegítjük. Az élesztőt, egy teáskanál cukrot és egy pici lisztet a langyos tejbe szórjuk és felfuttatjuk. A lisztet, a cukrot, a csipetnyi sót és a vajat egy tálba mérjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és simára gyúrjuk. Letakarjuk, meleg helyen 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
  2. Közben elkészítjük a tölteléket: A mazsolát forró vízbe áztatjuk kb. 10 percre, majd lecsepegtetjük. Minden alapanyagot egy tálba mérünk, és alaposan összekeverjük.
  3. Ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk és kb. 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk. A tésztanégyzetek közepére egy adag tölteléket teszünk, majd az egymással szemben lévő sarkokat kicsit széthúzzuk, az egyik sarkot ráhajtjuk a töltelékre, majd ráhajtjuk a másikat, ami szemben van vele. Ezután a másik két sarkot is széthúzzuk, és ugyanúgy ráhajtjuk (keresztben), és kicsit rányomkodjuk, hogy ne nyíljon szét sütés közben.
  4. A kész batyukat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, letakarva további 20 percig kelesztjük, majd lekenjük tojással, és 200 fokosra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.