Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Gesztenyegolyók

Ez az a desszert, ami nem maradhat le az ünnepi asztalról! Villámgyorsan elkészíthető, így az utolsó pillanatokban is összeállíthatjuk, ráadásul olyan egyszerű, hogy akár a gyerekekre is rábízhatjuk. Ha kimérjük az alapanyagokat, akkor az egészen kicsiket is bevonhatjuk a gesztenyegolyó elkészítésébe. Ügyesen össze tudják gyúrni a masszát, és a gombócozást is nagyon szokták élvezni a gyerekek, különösen ha egy-két potyafalat is jut közben nekik.

 

Ez a gesztenyegolyó most baracklekvárral készült, de helyettesíthetjük narancs- vagy málnalekvárral is, a keksz helyett pedig használhatunk darált mandulát. Kerülhet a közepébe meggy, és ha csak felnőtteknek készül, akkor adhatunk hozzá egy pici rumaromát is. 

A bevonat szintén többféle lehet: meghempergethetjük cukrozatlan kakaóporban vagy tortadarában is. Utóbbi esetben érdemes a tenyerünket bekenni egy kis lekvárral, és úgy formázni a gombócokat, mert így sokkal jobban tapad majd rajtuk a tortadara. A csokibevonatos gesztenyegolyókhoz meg kell olvasztani a tortabevonót, majd két kiskanál segítségével megmártani benne a hűtőből kivett gombócokat. Bevonhatjuk az egész gombócot, de ha csak félig mártjuk meg a csokiban, akkor a valódi gesztenyéhez hasonló lesz a mintája. Sütőpapíros tálcára kell tenni a megmártott gombócokat, és hűtőbe tenni, míg megdermednek. 

 

Elkészítési idő: 15-30 perc

Hozzávalók

  • 25 dkg cukrozott gesztenyemassza
  • 5 dkg darált háztartási keksz
  • 1 evőkanál baracklekvár

A bevonáshoz

Elkészítés

A gesztenyemasszát egy tálba tesszük, és villával szétnyomkodjuk.
Hozzáadjuk a darált háztartási kekszet és a baracklekvárt, és összegyúrjuk. Ha ragad, akkor adjunk még hozzá egy kis darált kekszet, ha nem áll össze, akkor egy pici plusz lekvárt.
A masszából gombócokat formázunk, sütőpapíros tálcára tesszük őket, és egy kis időre hűtőbe tesszük.
A gombócokat ízlés szerint kakaóporban, tortadarában vagy tortabevonóban forgatjuk meg. Tálalásig hűtőbe tesszük.

Nézd meg további karácsonyi receptjeinket!