Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Tippek az ünnepi menü megtervezéséhez

 

Hagyományos, vagy mindig valami új? Szűk családi kör, vagy sok-sok rokon és barát? Vega, paleo vagy mindenevő menü? Mindenkinél más az ünnepi ételsor és mások a szokások, de néhány tipp a tervezéshez mindenkinek jól jöhet!

 

Tervezgetünk, fejben főzünk, kicsit izgulunk, hogy minden rendben legyen, aztán eljön az ünnep napja, és kiderül, hogy jól sikerült-e az ütemezés. Segítünk néhány tippel, hogy idén minden zökkenőmentes legyen.

1. Már most megkezdhetjük a készülődést: érdemes ritkítani a tartalékokat, a kamra polcain sorakozó lekvárokat, tésztákat, szószokat és befőtteket (el)használni, kicsit könnyíteni a mélyhűtőn. Jól fog jönni a hely a karácsonyi nagybevásárlás idején, és az ünnepek alatt a sok finomság tárolására.

2. Terv a lelke mindennek! Akár hagyományosan mindig ugyanaz a menü, akár minden évben újdonságok kerülnek az asztalra, akkor is érdemes tervet készíteni. A terv összeállításához végig kell gondolni, hány emberre főzünk, és van-e valakinek ételallergiája, bármilyen speciális igénye. Jó, ha összeírjuk minden napra a tervezett ételek sorát, az ünnepi menütől a másnapi vendégváró falatokon keresztül a reggelikig minden. Ha ez a lista megvan, akkor már csak tételesen végig kell venni, hogy melyik ételt ki és mikor készíti el. 

 

3. Vannak olyan kekszek, aprósütemények, amelyeket napokkal, vagy akár egy héttel előre el lehet készíteni. Érdemes ezeket idejében megsütni, hogy tényleg legyen egy adag mézeskalács, cantuccini vagy csokis keksz a polcon. Ezek azért is jók, mert egy kis kreativitással akár elegáns desszertté is alakíthatók. Elég csak egy kicsit összetörni a mézeskalácsot, rumos-porcukros tejszínhabra szórni, egy kis meggybefőttet adni hozzá, és már kész is az isteni finom pohárdesszertünk. Így ha véletlenül kifutunk az időből, és már nincs idő az édességre, pillanatok alatt az asztalra varázsolhatunk egy ilyen gyors finomságot.

4. A desszertet egyébként is érdemes már előre elkészíteni: ha tiramisut vagy ahhoz hasonló pohárkrémet, trifle-t választunk, akkor azt már akár előző nap is összeállíthatjuk. Tortákat, tepsis sütiket, fatörzset és gyümölcskenyeret is inkább az ünnep előtti napo(ko)n süssünk, ne halasszuk az utolsó napra, elég lesz akkor a menüvel, terítéssel és a készülődéssel foglalkozni.

5. Legyen otthon leveles tészta, esetleg fagyi, egy-két kence (előre elkészítve), gyümölcs, és nagy baj már nem lehet. A leveles tésztából előételt, leveskísérőt, vagy akár desszertet, sós rágcsálnivalót is készíthetünk 20-30 perc alatt. Fagylalttal és egy kis gyümölccsel szinte bármilyen egyszerűbb süteményt feldobhatunk, és ha van néhány zöldséges-sós krémünk, akkor könnyedén készíthetünk vendégváró crostinifalatkákat.

 

6. Már a terv összeállításakor érdemes a maradékokkal számolni. Ha mindig marad bejgli, akkor számolhatunk vele, hogy abból még – szétmorzsolva, egy kis lekvárral összegyúrva – sütinyalókát tudunk készíteni. Kalkulálhatunk sülthús-maradékokkal is, melyekből másnap egy kis salátával, sajttal tortillába tekerve finom falatkákat készíthetünk. Ha ezeket előre átgondoljuk, és szépen egymásra épülnek az egymást követő napok ételei, sok-sok maradékot megmenthetünk.

7. Vonjuk be a családtagokat, barátokat: szervezhetünk közös sütisütést a barátnőkkel, készíthetünk kekszeket, trüffeleket a gyerekekkel, és akár az ünnepi menü összeállításába is bevonhatjuk a családtagokat. A közös sütés-főzés után még jobban fog esni a szép ünnepi vacsora.