Oktoberfest otthon

Dátum 2020. október 09.
Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.

Egy biztos: legyen szó világos vagy barna sörről, sörkorcsolya valamennyi ital mellé jár! És hogy mit készítsünk? Mutatjuk!

Ha baráti sörözésre készülünk, egyértelmű, hogy sós sütemények között kell keresgélnünk. Elsőre valószínűleg mindenki rávágja a magától értetődő választást: legyen sörperec! Sokan nem mernek otthon belevágni, pedig sem az elkészítése, sem a formázása nem bonyolult feladat. Sőt! Lerántjuk a leplet a „nagy titokról” is, jellegzetességét annak köszönheti, hogy először sós-szódabikarbónás fürdőt vesznek a perecek, majd csak ezt követően kerülnek be a sütőbe. Persze nem csupán pereceket süthetünk, hasonló módon készül a bajor tönkölycsiga is.

Bajorország finomságai után evezzünk egy kicsit hazai vizekre! Egy hamisítatlan magyar sörözős este elképzelhetetlen pogácsa nélkül. Lehet kovászos, élesztős vagy sütőporos, a tésztájába kerülhet például főtt burgonya, tepertő, és a tetejét is kedvünkre variálhatjuk, megszórhatjuk sajttal, szezámmaggal vagy más olajos maggal.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A klasszikus receptek kedvelői ki ne hagyják az örök kedvenc sajtos pogácsát, azoknak pedig, akik szeretik a karakteres ízeket, a túróval és juhtúróval készült pogácsát ajánljuk. Ne feledkezzünk meg arról se, hogy olajos mag, például tökmag nem kizárólag a sós sütemény tetejére kerülhet, hanem a durvára vágott, pirított magvakat a tésztába is beledolgozhatjuk. Ha így teszünk, plusz ízekkel és textúrával egyaránt gazdagítjuk a pogácsánkat. 

Jöhet egy kis hús? Ha sörről van szó, egyértelműen! Sós falatokhoz nyugodtan adhatunk szalonnát, sonkát, kolbászt. Jó ötlet ezeket a hozzávalókat felhasználás előtt egy kicsit megpirítani, így még intenzívebb lesz az ízük. Kombinálhatjuk sajtokkal, olajos magvakkal. És ha már előkaptuk a serpenyőnket a pirítás végett, dobjunk bele nyugodtan némi felszeletelt vöröshagymát vagy fokhagymát is, és pirítsuk meg kevés zsiradékon. Szintén sokkal ízletesebb lesz a sütemény, ha a hagymákat sülve gyúrjuk a tésztához.

Szükséges idő 20-40 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Sok apró falatka helyett inkább egy nagy, szeletelhető sós sütit sütnénk? Erre is van sok jó receptünk! Az egyik legkézenfekvőbb, ha töltött sörkenyeret sütünk. A tölteléket ízlésünkre formálhatjuk, felvágva pedig szuper mutatós egy ilyen kenyérke. Töltelék helyett a süti tetejére pakolt feltétben is gondolkodhatunk, készítsünk azonos alaptésztával többfélét.

Azt már láttuk, hogy élesztős, kovászos kelt tészta nélkül nincs sörparti. Ez azonban nem jelenti azt, hogy másfajta tésztával nem csúszik jól egy korsó jéghideg sör! Remek választás lehet az omlós tészta, sokoldalúságának köszönhetően készíthetünk belőle sós pitét, például francia quiche-t, de kisebb töltött táskákhoz, párnákhoz is begyúrhatunk egy-egy adagot.

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

És akkor még nem beszéltünk két gyors és finom lehetőségről, mégpedig a leveles tésztáról és a sós rétesekről. A leveles tészta elkészítésének szinte csak a fantáziánk szabhat határt. Tölthetjük sajttal, sós túrókrémmel, fetával, virslivel vagy akár házi májkrémmel, hogy említsünk egy különlegesebb ízt is, hajthatjuk, tekerhetjük, formázhatjuk kedvünkre. És mi benne a legjobb? Hogy rövid idő alatt megsül, így a váratlanul betoppanó vendégeknek is süthetünk gyorsan egy nagy tálca sörkorcsolyát. Rétest szintén nem hosszadalmas készíteni, lehet klasszikus rúd, de akár görög burek is belőle.

Ugye, mennyi mindent süthetünk a házi Oktoberfestünkre? Felejtsük hát el a ropit és pattogatott kukoricát, sokkal izgalmasabb ízek várnak ránk! És melléjük biztosan jobban fog ízleni a kedvenc sörünk is.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-10-21
0 Kedvelés

Pogácsát, de milyet? Így lesz a legfinomabb az örök klasszikus

Ha azt mondjuk, sós sütemény, sör- vagy borkorcsolya, a legtöbb embernek azonnal a pogácsa jut eszébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-14
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!

A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-09
0 Kedvelés

Oktoberfest otthon

Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-07
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?

A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-28
0 Kedvelés

Most van szezonja: szőlő

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-23
0 Kedvelés

Süssünk olajos magvakkal!

Bár egész évben kaphatóak, mégis leginkább az őszi évszakhoz kötjük az olajos magvakat. Talán azért, mert ilyenkor van szezonja például a diónak, és jól passzolnak az őszi gyümölcsökhöz: az almához, a körtéhez, a szilvához és a birsalmához.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!