Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Agypörgető tízóraik

Vajon milyen alapanyagok és ételek azok, amelyekkel támogathatjuk a kicsiket, amíg napközben az iskolában vannak? Összeállításunkból kiderül.

Ahhoz, hogy a gyerekek egész nap helyt tudjanak állni, fontos, hogy ne essen le a vércukorszintjük. Ezt úgy lehet támogatni, ha minél több olyan ételt csomagolunk nekik, amik lassan emelik meg a vércukorszintet.  Az összetett szénhidrátok lassabban bomlanak glükózzá, ezért hosszan tartó energiát biztosítanak, nem esik le a vércukorszint, tovább fenntartható a figyelem. Minden teljes kiőrlésű finomság jó szolgálatot tehet. 

A fehérjetartalmú ételek is kiválóan tudják serkenti  az agyműködést, és mivel a fejlődő szervezet legfőbb fehérjeforrása a hús, érdemes beépíteni a napi étrendbe a tízóraik, uzsonnák esetébenis.

Az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak szintén nagyon jó agy-karbantartók, ha iskolás gyermekünk szereti a tonhalat egy kiváló tonhalas táskát biztosan boldogan fog elfogyasztani a suliban is. 

Ahhoz, hogy az agysejtek megfelelően tudjanak működni, oxigénre van szükség, ennek szállításában a vér vastartalma játszik szerepet. Ha vashiány lép fel, jellemzően fáradtságérzés, a koncentráció romlása is jelentkezhet. A legjobban felszívódó, vasat tartalmazó alapanyagok lehetnek a vörös húsok, felvágottak és a máj.

Kiváló agyserkentők természetesen a zöldségek is. Persze ahhoz, hogy a lurkók lelkesen fogyasszák, kell némi anyai leleményesség is. Minél változatosabban kínáljuk nekik, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valamilyen formában megszeretik. Nehéz és rögös lehet az út odáig, de nem érdemes feladni.

A gyümölcsök szintén a szervezet nélkülözhetetlen üzemanyagát jelentik. Minél több ételbe csempésszük őket, annál valószínűbb, hogy az aprónép megszereti az ízüket és szívesen nyúl utánuk, ha valami kis nassolnivalóra vágyik. 

Meglepő, de a zab is jelentős “agyfényesítő” hatással bír, és az  ebből készült keksz könnyen elfér az uzsonnás dobozban is. Készülhet belőle gyümölcsös, vagy akár csokis verzió is. Ha pedig jó minőségű, legalább 70%-os fekete csokoládét használunk, azzal még tovább fokozhatjuk a hatást és a gyerekek is hálásak lesznek a harmonikus nassolnivalók miatt.