Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Almát a sütibe! De melyiket?

Amikor a boltban kiválasztjuk, melyik fajtát vegyük meg, nem mindegy, hogy milyen célra vásároljuk. Gyümölcsként magában fogyasztjuk, vagy sütibe szánjuk. Most bemutatjuk azokat a fajtákat, amelyekkel nyert ügyünk van, ha süteményt készítenénk belőle.

Jonagold, Idared, Jonatán, Gála? Magyarországon is rengeteg fajta, isteni és zamatos almát lehet kapni, de nem mindegy, melyik landol a kosarunkban a pitéhez.

Ahhoz, hogy a sütink nagyobb eséllyel hasonlítson a receptek melletti képen szereplő csodákra, érdemes már a gyümölcs megvásárlásánál tisztában lennünk pár információval.

Az Elstar típusú alma hiába zamatos, túlságosan lédús, így szétáztathatja a sütit, a Granny Smith szintén túl leveses ahhoz, hogy süteményekhez ajánlható legyen. A Jonatán szintén nem igazán sütésre termett: húsa túl puha, nem lehet vele jól dolgozni, inkább frissen fogyasszuk.

Gála alma

Népszerű és gyakori almafajta itthon. Íze édes, kétféle színben, pirosban és sárgában is találkozhatunk vele. Sütéshez és főzéshez is ajánlható, egy kitétellel: pitéhez nem javasolt a használata, mert ahhoz már túl leveses és könnyen széteshet a töltelék.

Golden Delicious

Ha már pite, akkor viszont érdemes ezt a fajtát választanunk. Finom aromájú, fényes, sárga alma, harmonikus ízvilággal, a legjobb almafajták között tartják számon. A felhasználásnál egyedül a gyorsaságra kell figyelnünk, mert könnyen megfonnyadhat, érdemes hamar sütni belőle egy mennyei almás finomságot.

Idared

Az egyik legsokoldalúbb almafajtaként tartják számon. Megfelelő környezetben akár hónapokig is eláll, az íze ideális ahhoz, hogy sütikbe vagy szószokhoz használjuk. Egy dologra érdemes figyelni ezzel a típussal kapcsolatban: könnyen megbarnul ott, ahol ütés éri.

Jonagold

Az igazi piros, gömbölyű, mosolygós alma. Íze és állaga tökéletesen passzol minden recepthez. Bátran válasszuk ezt a fajtát, ha kinéztünk magunknak egy szuper, almás süteményt.

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!