Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Az ezerarcú kalács

Végre itt a tavasz és hamarosan a húsvét is elérkezik. Ennek kapcsán körülnéztünk, milyen kalácsokat mindent készíthetünk még a fonott kalácson kívül.

A kalács a legismertebb ünnepi tésztaételek egyike, több mint hat évszázada nem hiányozhat a lakodalmi, karácsonyi és húsvéti ünnepi asztalokról. Formája változatos, ismertek a különböző technikákkal fonott, vagy kerek verziók is.

A 19. század végéig a kalács tésztája megegyezett a házikenyérével. Mind a mai napig használatosak olyan receptek, amelyekben a kalácsnak csak a formája tér el a kenyérétől, a tésztájuk azonban ugyanaz.

Az elmúlt 100 évben azonban a kalács receptje folyamatos változásokon ment keresztül, a hozzávalók közé pedig bekerült a tej, a tojás és az élesztő is. Az így készült fenséges tésztából gyakran készül apró, töltelékes kelt tészta, buktaféle és hosszú, mákos és diós rúd is - mindezek ugyanakkor nem azonosak a szó “klasszikus” értelmében vett kaláccsal. A modern gasztronómia szerencsére ennél szabadabban kezeli a fogalmakat és hála a sok kreatív receptkészítőnek, fejlesztőnek és háziasszonynak, manapság már számtalan variációval találkozhatunk. 

 

A tészták, formák tárháza olyan színes, hogy mindenki megtalálhatja a neki leginkább tetsző receptet. Ha valami extra gyümölccsel dobnánk fel a kalácsot, a tésztához igazán jól passzol a citrom, az alma, de még az áfonya is. Ha a fonás nem az erősségünk, az ünnepi finomságokat akár bögrében is kisüthetjük.
Aki pedig valami igazi újdonságra vágyik, kipróbálhatja az egyedi mintájú, úgynevezett “lábtörlő kalácsot” vagy az igazán különleges túrós-marcipános változatot is. A variációs lehetőségek sora szinte kimeríthetetlen: bolondíthatjuk pudinggal, mogyoróval, fahéjjal is, de készíthetjük bordásra vagy akár belül csíkosra is ezt a kedvelt ünnepi ételt.

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!