Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Az ezerarcú túró

A túró az igazi jolly-joker, akkor is isteni finomságokat készíthetünk belőle, ha már nem bővelkedünk gyümölcsökben.

A túró, abban a formában, ahogy a magyar konyha használja, igazi hungarikumnak számít, máshol nem ismerik ezt a típusú tejterméket. A Tej Terméktanács ezért kérvényezte is az Európai Uniónál az eredetvédelem megállapítását.

A rögös, kicsit savanykás tejtermékhez rengeteg minden társítható, így igazán sokszínűvé teheti a házilag készült finomságokat.

A túró erénye pont simulékonyságában rejlik. Nem túl tolakodó sem az íze, sem az állaga, ezért sok mindenre használható. Ahogy a Túró Rudinál passzol hozzá - legalábbis szerintünk, magyarok szerint - a csokoládé, kiválóan harmonizál a gyümölcsökkel is. Pompás desszertet kaphatunk, ha a mindig rendelkezésre álló almával házasítjuk, de kiemelkedően jól áll neki a citrom barátsága is. Az októberben elérhető körte buja édességének is kiváló ellenpontja ez a krémes, enyhén savanykás hozzávaló.

Ha pedig nincs a kezünk ügyében épp semmilyen gyümölcs, elkápráztathatjuk a családot egy marcipános-túrós kaláccsal is.

A túrótorták még a túrós sütemények halmazán belül is külön csoportot alkotnak, azok közül is sokan szeretik ezt a műfajt, akik nem rajonganak a hagyományos, krémes tortákért és ráadásul szabadon dekorálhatjuk is őket.

Az elmúlt hetekben sokat foglalkoztunk a tízóraikkal, uzsonnákkal, és miután ez mindig aktuális téma, a túró kapcsán is elmondható, hogy rengeteg finom, házi falatka kiváló alapanyaga. Simulékonysága odáig terjed, hogy egyaránt jól állnak neki az édes, és a sós receptek is.  Egy spenótos-túrós táska talán még annál a gyereknél is áttörheti a spenót elleni kemény ellenállást, aki más formában hallani sem akar erről az amúgy igen egészséges zöldségről.

A Túró Rudiról is sokan azt gondolják, hogy kifejezetten magyar különlegesség. Külföldön sokszor nem is tudják értelmezni, annyira idegennek tűnik a két íz társítása. Ám bármennyire is magunkénak érezzük ezt a csokoládéval bevont túrós rudat, mégsem magyar találmány. A hatvanas években forgalmazták először a Szovjetúnióban, igaz, akkor még Eskimo névre hallgatott. Ez a kis könnyű nasi, ami kedvelt uzsonna, vagy apró desszert is egyben az elmúlt években számtalan sütinek is ihletet adott. Ma már sok kisgyerek kér születésnapjára Túró Rudi tortát, de készülhet Túró Rudi golyó, sőt, akár Túró Rudi muffin is. Akik pedig nem szeretnék bekapcsolni a sütőt sem, még akár sütés nélküli Túró Rudi süteménnyel is próbálkozhatnak.

A túró ezerarcú, érdemes sokféle receptet kipróbálni vele akár édesen, akár sósan, akár csokoládéval, akár friss gyümölccsel.