Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Baracklekvárt a kamrapolcra!

A baracklekvár a nagy klasszikusok közé tartozik, ne hagyjuk ki mi sem, ha befőzést tervezünk.

Mindenkinek más az az íz, ami előhívja, megidézi a gyermekkor kellemes emlékeit.

Egészen biztosak vagyunk benne, hogy ha végeznénk egy kutatást a magyar lakosság körében, akkor a húsleves, a palacsinta, vagy a kedvenc almáspite mellett a baracklekvár is előkelő helyen végezne.

Az aranyló és ízgazdag finomság jó alapkelléke lehet a konyhánknak.

Puha kenyérre kenve isteni reggeli, gombócba töltve finom ebéd, ráadásul sütemények alapanyagaként is kiválóan funkciónál.

Legyen szó őszi- vagy sárgabarackról könnyen meghámozhatjuk az aranyló finomságokat, ha a gyömölcsök aljára “X”-et karcolunk egy késsel, majd legalább negyven másodpercre forró vízbe tesszük őket. Amíg a forró vízben vannak a gyümölcsök, egy kanállal forgassuk meg őket, hogy a víz mindenhol egyformán érje őket.

Ha ez megvan, a kanál segítségével tegyük át őket jéghideg vízbe. Amikor a gyümölcs lehűlt, az előzetesen beléjük karcolt vágásokoknál a héj fel fog pöndörödni, így könnyedén le tudjuk húzni az alapvetően ragaszkodó héjakat.

Ha ezzel megvagyunk, magozzuk ki a gyümölcsöket és négybe vágva tegyük fel főni egy magas falú fazékba.

Bár sokan azt gondolják, hogy a lekvárfőzéshez elengedhetetlen a cukor, ezt nem nevezhetjük minden esetben ökölszabálynak. Vannak olyan lekvárok, melyek a készítés során éppen elég édesek lesznek - közéjük tartozhat a baracklekvár is - a tartósítás pedig cukor nélkül is megoldható.

A lekvár kevergetése ebben az esetben is kiemelten fontos, ha pedig túlságosan „leves” a gyümölcs és nehezen érjük el a kívánt állagot, nyugodtan használjunk a zselésítéshez pektint, vagy pektin tartalmú Dr. Oetker Befőzőcukrot, Dzsemfixet.

A tökéletes állag elérésében szintén sokat segíthet, ha botmixerrel pürésítjük a lekvárunk egy részét, így érve el a megfelelő állagot.

A barack abból a szempontból is kiváló alapanyag, hogy könnyen házasítható más gyümölcsökkel, fűszerekkel, virágokkal.

Jól állhat neki a levendula összetéveszthetetlen aromája, a kardamom és a fahéj igazi egzotikus felhangot kölcsönöz neki, a ribizli pikánssá teszi, de jó barátságot ápol az eperrel – ez utóbbit még a szezon végén épp elcsíphetjük.

Akárhogy is, a baracklekvár befőzését nem érdemes kihagyni, hálásak leszünk majd érte ősszel a borongós, fényhiányos napokon.

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!