Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Befőzés novemberben? Igen!

Akinek nem volt kedve a tomboló nyárban a tűzhely mellé állni lekvárt főzni, annak hozunk pár őszi-téli tippet, hogy isteni, házi nyalánkságok sorakozhassanak a kamrapolcon!

Akár nem csak a kamra polcán, hanem majd karácsonykor a fa alatt is! A gasztroajándékok nagyon hálás ajándékok, hiszen mutatósak, finomak és személyre szólóak lehetnek. Persze nem muszáj a téli lekvárokat kizárólag ajándékba adni, ha már nekiálltunk a néha pepecs munkának, akkor akár úgy is számolhatunk az alapanyagok beszerzésénél és a feldolgozásánál, hogy maradjon pár plusz üveg, ami jól fog majd jönni ajándékozásnál.

Bár a zöldségesek polcain már inkább gyökérzöldségeket láthatunk, mostanra kikoptunk a gyümölcsökből, de ne keseredjünk el, bőven van még mit az üvegekbe aprítani!

Bár a múlt héten kiveséztük a tökös recepteket, de nem mehetünk el szó nélkül a sütőtök mellette akkor sem, ha lekvárfőzésről van szó. Fűszeresen, illatosan a szezon egyik kedvence lehet és vélhetően a gyerekek is lelkesen kanalazzák majd. Narancslikőrrel bolondítva inkább persze a felnőtteknek ajánljuk. Hamar kész lehet egy ínyenc gasztroajándék, ami a polcon várhatja új gazdáját karácsonyig. Addig ráadásul az ízek is jól összeérnek.

Ha pedig kimozdulnánkk kicsit a klasszikus ízek világából, akkor jöhetnek az a hangulatjavító citrusos lekvárok! A legnagyobb népszerűségnek a narancs örvend, ami érhető is: jól variálható többféle ízzel, kiválóan állnak neki a fűszerek de a buja és selymes csokoládét sem veti meg ha társául szegődik, továbbá a sárgarépával is remek párost alkothatnak.

Ha pedig a citrom a szívünk csücske, egy klasszikus lemon curd lehet igazán jó választás.

A citrusok feldolgozásával kapcsolatban több iskola létezik. Az első és legfontosabb szempont, hogy ha a gyümölcs héját is fel szeretnénk dolgozni, akkor próbáljunk meg kezeletlen héjú gyümölcsöt szerezni. A közösségi oldalakon a témába vágó csoportokban gyakran szerveződnek kisebb társulások, hogy jutányosabb legyen az esetleges külföldi rendelés.

A citrusok enyhe kesernyés ízét több módon el lehet venni, segíthet az áztatás, de az is, ha teljesen kifilézzük a gyümölcsöt és megszabadítjuk a gyümölcshúst körbevevő fehér hártyáktól.

A magot viszont több iskola szerint sem érdemes kidobni, mert segíthetik a gyümölcsöt a zselésedésben.

Bár a banán már mindig elérhető, kipróbálhatjuk új formátumban is, hiszen ebből a gyümölcsből is készülhet lekvár.  Más gyümölcsökkel házasítva, finom fűszerekkel megbolondítva új arcait ismerhetjük meg ennek a közkedvelt gyümölcsnek is.

Neked is van egy szuper recepted a témában? Töltsd fel oldalunkra!