Befőzés novemberben? Igen!
2018. október 31.Akinek nem volt kedve a tomboló nyárban a tűzhely mellé állni lekvárt főzni, annak hozunk pár őszi-téli tippet, hogy isteni, házi nyalánkságok sorakozhassanak a kamrapolcon!
Finomságok ajándékba
Akár nem csak a kamra polcán, hanem majd karácsonykor a fa alatt is! A gasztroajándékok nagyon hálás ajándékok, hiszen mutatósak, finomak és személyre szólóak lehetnek. Persze nem muszáj a téli lekvárokat kizárólag ajándékba adni, ha már nekiálltunk a néha pepecs munkának, akkor akár úgy is számolhatunk az alapanyagok beszerzésénél és a feldolgozásánál, hogy maradjon pár plusz üveg, ami jól fog majd jönni ajándékozásnál.
Sütőtök fűszeresen, illatosan
Bár a zöldségesek polcain már inkább gyökérzöldségeket láthatunk, mostanra kikoptunk a gyümölcsökből, de ne keseredjünk el, bőven van még mit az üvegekbe aprítani!
Bár a múlt héten kiveséztük a tökös recepteket, de nem mehetünk el szó nélkül a sütőtök mellette akkor sem, ha lekvárfőzésről van szó. Fűszeresen, illatosan a szezon egyik kedvence lehet és vélhetően a gyerekek is lelkesen kanalazzák majd. Narancslikőrrel bolondítva inkább persze a felnőtteknek ajánljuk. Hamar kész lehet egy ínyenc gasztroajándék, ami a polcon várhatja új gazdáját karácsonyig. Addig ráadásul az ízek is jól összeérnek.
Citrusok, a téli befőzés főszereplői
Ha pedig kimozdulnánkk kicsit a klasszikus ízek világából, akkor jöhetnek az a hangulatjavító citrusos lekvárok! A legnagyobb népszerűségnek a narancs örvend, ami érhető is: jól variálható többféle ízzel, kiválóan állnak neki a fűszerek de a buja és selymes csokoládét sem veti meg ha társául szegődik, továbbá a sárgarépával is remek párost alkothatnak.
Ha pedig a citrom a szívünk csücske, egy klasszikus lemon curd lehet igazán jó választás.
A citrusok feldolgozásával kapcsolatban több iskola létezik. Az első és legfontosabb szempont, hogy ha a gyümölcs héját is fel szeretnénk dolgozni, akkor próbáljunk meg kezeletlen héjú gyümölcsöt szerezni. A közösségi oldalakon a témába vágó csoportokban gyakran szerveződnek kisebb társulások, hogy jutányosabb legyen az esetleges külföldi rendelés.
A citrusok enyhe kesernyés ízét több módon el lehet venni, segíthet az áztatás, de az is, ha teljesen kifilézzük a gyümölcsöt és megszabadítjuk a gyümölcshúst körbevevő fehér hártyáktól.
A magot viszont több iskola szerint sem érdemes kidobni, mert segíthetik a gyümölcsöt a zselésedésben.
Gyümölcs variációk üvegbe töltve
Bár a banán már mindig elérhető, kipróbálhatjuk új formátumban is, hiszen ebből a gyümölcsből is készülhet lekvár. Más gyümölcsökkel házasítva, finom fűszerekkel megbolondítva új arcait ismerhetjük meg ennek a közkedvelt gyümölcsnek is.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!