Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Egy, megérett a meggy!

A meggy a gyümölcsös sütik egyik koronázatlan királynője. Összegyűjtöttünk most pár érdekes tényt és finom receptet, ha kedvet kapnátok egy jó kis meggyes finomsághoz.

A meggy sokrétű és izgalmas alapanyag. Sok fajtája elérhető itthon is, a közismerten fanyarabb, savanykásabb típusok mellett elérhetők édeskésebb, aromásabb változatok is.

A meggy az egyetlen olyan szavunk a gyümölcsnevek közül, mely finnugor eredetű. A többi magyar gyümölcsnév a török és a szláv nyelvekből származó kölcsönszó. 

A gyümölcs őshazája Észak-Indiától a Balkánig terjed, és mindenütt előfordul. A meggyet a görögök már i.e. 300 táján ismerték, de népszerű volt a perzsák és a rómaiak körében is. Egyes források szerint már az ősember is ismerte, és vannak írások arról, hogy Kínában már háromezer éve tudatosan termesztették. 

Hazánkban először a vadmeggy terjedt el, ezt követte a spanyolmeggy és a cigánymeggy.

A meggy a középkortól a hazai szőlőket szegélyező gyümölcs volt, bort- és pálinkát főztek belőle, kocsányából gyógyszert készítettek. 

Első írásos előfordulása a XIII. századból származik. Az ősi magyar meggyfajták közé tartozik az: aratómeggy, a pipacsmeggy, a korpádi meggy, a cigánymeggy, a halyagmeggy és spanyolmeggy. A különböző cigánymeggy fajtákat azóta is folyamatosan ültetik, mert gyümölcse különlegesen zamatos.

A meggy szedésével kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy leszedés után a gyümölcs tovább már nem érik, azaz nem “utóérő” típus, tehát akkor kell szedni, amikor már teljesen megérett.

Érdemes nyersen is fogyasztani, hiszen A-vitamin tartalma igen magas (csaknem kilencszerese a cseresznyének), ezen kívül sok B-vitamint, vasat, káliumot találunk benne. 

A meggy pont izgalmas íze miatt ilyen népszerű, hiszen remek ellenpontja lehet a sütemények édes ízének.

Próbáljuk ki még idén nyáron, készítsünk belőle pitét, rétest, befőttet, lekvárt!

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!