Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Epermámor - tippek befőzéshez

Az eperlekvár maga a megtestesült csoda: gyönyörű szín, zamatos íz, ami a legszürkébb napokon is mosolyt csal majd az arcunkra.

Ha egyáltalán kitart odáig és nem esszük meg a nyár végéig a teljes készletünket.

Ha jó lekvárt szeretnénk, fontos, hogy jól megválogassuk az alapanyagokat és a befőzéshez használandó kiegészítőket.

Befőzés előtt mindig jól vizsgáljuk át a gyümölcsöket. A hibás, erjedő szemeket mindenképpen vegyük ki, mert oda lehet több kilónyi gyümölcs és jó pár munkaóra, ha a rossz szemtől, vagy szemektől megromlik a lekvárunk.

További fontos szempont a cukor és az édesítőszerek megfelelő használata. Sok receptben szerepel a jól bevett aránypár, mely szerint feleannyi cukor kell a lekvárba, mint gyümölcs.

Ha kevesebb cukrot szeretnénk használni a konyhánkban, vagy eleve kevesebbet is használunk, nyugodtan vizsgáljuk felül ezt az ökölszabályt.

Ha megtehetjük, lehetőleg kisebb méretű üvegekbe töltsük a lekvárt, így jobban tudjuk szabályozni, mikor, mennyit bontsunk meg belőlük.

Az is fontos persze, hogy az üvegeket jól fertőtlenítsük, mielőtt beletesszük a forró lekvárt.

Az üvegeket nyugodtan használhatjuk újra, viszont fedőből érdemes minden alkalommal újat venni, hogy tökéletesen zárjon.

Ha biztosra akarunk menni, használhatunk befőzőfóliát is.

Befőzés után pár nappal nyomkodjuk meg az üvegek tetejét. Akkor jó, ha a tető beszippantja a levegőt és nem pattan vissza, nem lehet benyomni. Ám ha könnyen benyomható, esetleg pattog, akkor azt az adagot tároljuk hűtőben és fogyasszuk el mielőbb.

A megfelelő állag eléréséhez jó segítség lehet a gyümölcsökben természetesen is jelen lévő pektin.

A pektin egy kiváló,  természetes zselésítő anyag, melynek használatával kevesebb cukor is elegendő, és lerövidül a főzési idő. Az elkészült lekvárunk  íze gyümölcsösebb lesz, több vitamin és ásványi anyag marad benne. Keressük bátran a pektintartalmú zselésítőket!

Tévhit, hogy lekvárt csak ipari mennyiségben lehet, illetve érdemes főzni. Ha nincs rá időnk, vagy nem családi adagot szeretnénk eltenni, nyugodtan főzzünk be akár egy-két kilogrammot is. Hamar megvan, és így még tovább élvezhetjük az eper zamatos ízét.

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!