Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Epret a sütibe!

Javában tombol az eperszezon, viszont nem tart sokáig, éppen ezért érdemes kihasználni minden egyes percét, és minél több epres süteményt, desszertet készíteni.

Sok jó érvünk van a tavasz kedvence mellett: a zamatos eperszemek nemcsak finomak, hanem igen egészségesek is: rengeteg C-vitamint, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Lédúsak és édesek, nyersen, főzve és sütve egyaránt  felhasználhatjuk a süteményeinkbe. 

Az eper és a vanília örök páros, ezzel a kombinációval nem lehet tévedni! Válasszunk egy vaníliás desszertet, például pudingot vagy fagylaltot, és készítsünk hozzá eperszószt! A szószt egyébként kedvünkre variálhatjuk, feldobhatjuk mentával, bazsalikommal vagy rebarbarával, sőt hidegen és forrón is tálalhatjuk, ahogy jobban passzol a desszertünkhöz. A feljebb már említett pudingot sütemények krémjébe is becsempészhetjük, süthetünk például pudingszeletet sok-sok eperrel díszítve.

Ahogy a vanília, úgy a fehér csokoládé is jól harmonizál az eperrel. Összeállíthatunk például egy tavaszias tiramisut mascarponés krémmel, eperszeletekkel, tojáslikőrbe mártogatott babapiskótával és fehér csokoládé forgáccsal megszórva.

A klasszikus, étcsokis-kakaós brownie is szezonra hangolható, ha a „testvérére”, a blondie-ra, azaz a szőke brownie-ra esik a választásunk. Az olvasztott fehér csokoládés tésztába dobáljunk epercikkeket, majd süssük meg a brownie-hoz hasonlóan.

Ha azt mondjuk, gyümölcstorta, ugye, hogy a legtöbbünknek azonnal egy szépséges epertorta ugrik be, rengeteg friss eperrel és csillogós zseléréteggel? Elkészíthetjük tejszínes krémmel, vaníliásan vagy túróval, mascarponéval is. Zselés eperréteg nemcsak a süti tetejére, hanem a közepébe is kerülhet, például tramezzinire emlékeztető, háromszögekre vágott édes piskótaszendvicsben.

Még egyszerűbb, de annál finomabb desszert a morzsasüti. A sütőtál aljába felcikkezett friss eper kerül, akár magában, akár fahéjjal, barna cukorral vagy vaníliás cukorral összeforgatva. A tészta roppant gyorsan elkészíthető: lisztet, vajat és cukrot összemorzsolunk, a gyümölcsökre szórjuk, és már mehet is a tepsink a sütőbe. Fehér csokis öntettel, vaníliasodóval vagy egy gombóc fagyival tálalva a legfinomabb.

Az eper felhasználási lehetőségei itt azonban még mindig nem érnek véget. Tavaszias, rózsaszín árnyalatú krémeket is készíthetünk belőle. Tölthetjük süteményekbe két tésztalap közé, vagy a cupcake-ek krémkoronáját is megformázhatjuk epres krémből. Lágyabb, tejszínes krém készítéséhez is remek, ezt olyan desszertekhez kínálhatjuk, mint például a gofri. És ne feledkezzünk el a pohárdesszertekről se! Az epres-tejszínes krém kanalazós 

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!