Főszerepben a kávé!
2019. szeptember 27.Van, akit már az illata is felébreszt, van, aki képtelen meglenni nélküle. A kávé világnapja alkalmából isteni finomságokat gyűjtöttünk nektek csokorba.
A kávé eredete
A kávé eredetével kapcsolatban több féle elmélet is létezik. Az egyik legenda szerint egy Rhazes nevű arab orvos a kávét, azaz a "quawa" nevű élénkítő növényt orvosságként használta. “A kontinens” című művében meg is említi ezt az izgalmas italt.
A másik elképzelés szerint, a kávészemek frissítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel, aki észrevette, hogy ha a kecskéi piros bogyókat legelésznek, sokkal élénkebbek lesznek. Tapasztalatairól beszámolt a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek.
A kávé termesztése és fogyasztása
Bár a felfedezésével kapcsolatban több legenda is létezik, abban viszont megegyeznek a kávé-történetírók, hogy termeszteni először Jemenben kezdték a növényt.
A termesztés azonban még kevés lett volna a diadalmenethez, szükség volt arra is, hogy az emberek megszeressék ezt az amúgy keserű italt.
Fontos momentum a történetében, hogy a kávézás szokását a mohamedán zarándokok elvitték magukkal Mekkába és Medinába. A kávé szeretete, és fogyasztása innen terjedhetett tovább az egész Közel-Keletre.
A kávézás egyre nagyobb teret hódított magának a világban, így az 1600-as évek elején megérkeztek az első kávészemekkel töltött zsákok Velencébe is.
Az európai emberek is elkezdtek megismerkedni a kávéval. A velenceiek kávészállítmányának gyorsan híre ment, így röviddel ezután már a holland kereskedők is elkezdtek érdeklődni a kávé termesztése, és kereskedelmi forgalmazása iránt.
Süteményekhez is kiváló
A kávézásnak hamar kultusza lett, így megszülettek az első kávéházak is, melyek új társasági színteret biztosítottak.
A magyar kávé szavunkat is kétféle értelemben is használjuk. Egyrészt azoknak a termékeknek a definiálására, melyeket bizonyos kávéfajok magjainak feldolgozásával állítanak elő, másrészt annak az ismert, világszerte népszerű italnak is a megnevezésére, melyet ebből a termékből állítanak elő.
A kávé fő hatóanyaga a koffein, de ma már léteznek olyan kávék is, amelyekből a koffeint kivonják, azaz koffeinmentesek. Ha a családban több kávérajongó is akad, bátran használhatjuk ezt az ízt és alapanyagot sütemények készítésénél is.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!