Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Főszerepben a kávé!

Van, akit már az illata is felébreszt, van, aki képtelen meglenni nélküle. A kávé világnapja alkalmából isteni finomságokat gyűjtöttünk nektek csokorba.

A kávé eredetével kapcsolatban több féle elmélet is létezik. Az egyik legenda szerint egy Rhazes nevű arab orvos a kávét, azaz a "quawa" nevű élénkítő növényt orvosságként használta. “A kontinens” című művében meg is említi ezt az izgalmas italt.

A másik elképzelés  szerint, a kávészemek frissítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel, aki észrevette, hogy ha a kecskéi piros bogyókat legelésznek, sokkal élénkebbek lesznek. Tapasztalatairól beszámolt a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek.

Bár a felfedezésével kapcsolatban több legenda is létezik, abban viszont megegyeznek a kávé-történetírók, hogy termeszteni először Jemenben kezdték a növényt.

A termesztés azonban még kevés lett volna a diadalmenethez, szükség volt arra is, hogy az emberek megszeressék ezt az amúgy keserű italt.

Fontos momentum a történetében, hogy a kávézás szokását a mohamedán zarándokok elvitték magukkal Mekkába és Medinába.  A kávé szeretete, és fogyasztása innen terjedhetett tovább az egész Közel-Keletre.

A kávézás egyre nagyobb teret hódított magának a világban, így az 1600-as évek elején megérkeztek az első kávészemekkel töltött zsákok Velencébe is. 

Az európai emberek is elkezdtek megismerkedni a kávéval. A velenceiek kávészállítmányának gyorsan híre ment, így röviddel ezután már a holland kereskedők is elkezdtek érdeklődni a kávé termesztése, és kereskedelmi forgalmazása iránt. 

A kávézásnak hamar kultusza lett, így megszülettek az első kávéházak is, melyek új társasági színteret biztosítottak.

A magyar kávé szavunkat is kétféle értelemben is használjuk. Egyrészt azoknak a termékeknek a definiálására, melyeket bizonyos kávéfajok magjainak feldolgozásával állítanak elő, másrészt annak az ismert, világszerte népszerű italnak is a megnevezésére, melyet ebből a termékből állítanak elő.

A kávé fő hatóanyaga a koffein, de ma már léteznek olyan kávék is, amelyekből a koffeint kivonják, azaz koffeinmentesek. Ha a családban több kávérajongó is akad, bátran használhatjuk ezt az ízt és alapanyagot sütemények készítésénél is.

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!