Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Gesztenyét a sütibe!

A gesztenyéről elsőre talán mindenkinek a gesztenyepüré jut az eszébe, pedig sokkal sokoldalúbban is kihasználhatjuk ezt a jellegzetes ízű termést.

A gesztenye a bükkfafélék családjának nemzetségébe tartozik, tizenkét faját ismerjük. A vadgesztenye néven ismert faj nincs közeli rokonságban a szelídgesztenyével. A gesztenye feltételezett őse a kréta földtörténeti korban élt Dryophyllum.

A latin castanea a görög kasztanon szóból ered; a gesztenyét már Theophrasztosz, görög filozófus-természettudós, is ezen a néven említette az i. e. 4. században. A ’kasztanon” szót általában a thesszáliai Kasztanaia (Kasztana, Kasztánea) város nevéből származtatják. De más elgondolások alapján az elterjedt elnevezés alapja örmény eredetű.

A ’gesztenye’ szavunk nagy valószínűséggel szláv közvetítéssel kerülhetett nyelvünkbe. Ugyanakkor meglepően hasonlít rá a török k’estane, és még inkább pedig a négyszáz éves török uralom alatt fejlődött albán kešteńe, illetve gešteńe szavakra is.

A gesztenye E-vitaminban kiemelten gazdag, de találhatunk benne még jócskán B1-, B2-, valamint B6- vitamint is, sőt, talán meglepő, de C-vitamin is akad jócskán ebben a különleges ízű, őszi kedvencben.

Beltartalmi értékeinek méltatása nem érhet még itt véget, hiszen nátriumot, káliumot, kalciumot és foszfort is számottevő mennyiségben találhatunk benne.

A gesztenye fogyasztása az emésztésünkre is jó hatással lehet, hiszen élelmi rost tartalma a legtöbb gyümölcsnél jóval magasabb. Az élelmi rostok igazán fontosak a szervezet helyes működése szempontjából, hiszen hozzájárulnak az emésztés javításához, csökkentik az étvágyat.

Tárolásáról érdemes tudni, hogy frissen csak rövid ideig őrzi meg állagát, de ha néhány napra vízbe merítjük, akkor fermentálódik. Ebben a formájában több hónapig is eltartható, de azután már csak püré készítéshez használható.

Miután lisztje gluténmentes, ezért akkor is bátran kísérletezhetünk vele sütésnél, ha ételallergiás is akad a családban.

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!