Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Gyümölcsök befőzéshez - tippek és tanácsok

Amikor a naptár fejlécében végre a “május” hónapot olvashatjuk, biztosak lehetünk abban, hogy szép sorban megjelennek a szezonális gyümölcsök a zöldségesek polcain, így lassan indulhat is a befőzés!

Persze nem rögtön, hiszen minden gyümölcsnél érdemes megvárni, amíg kicsit lejjebb megy az ára, nem az első érési hullámban, hanem a szezon végén érdemes lekvárfőzéshez bevásárolni.

Ugyanakkor, ha elfogyott már a tavalyi lekvárunk és nagyon vágyunk a friss ízre, akkor akár egy kiló gyümölcsből is befőzhetünk egy kis adagot, amit a hűtőben tárolva pont elmajszolhatunk a tavaszi reggelikhez.

 

Befőzéshez nem feltétlenül muszáj a legszebb gyümölcsöket kiválasztanunk, de arra mindenképpen vigyázzunk, hogy hibás, rohadt vagy penészes termés ne kerüljön a kupacba, mert az elronthatja az egész lekvárunkat. Nem éri meg ezen spórolni.

Sok gyümölcsnél érdemes úgy időzíteni a beszerzést, hogy a gyümölcsöket még aznap, legkésőbb másnap el tudjuk készíteni, különben félő, hogy kárba vész a drága alapanyag.

A zöldségeseknél is figyeljünk oda, sokszor az olcsóbb árunál a szebb darabok vannak felül a kupacban, de ha többet veszünk, akkor bizony jócskán kerülhetnek bele sérültebb gyümölcsök is, amit már csak otthon veszünk észre.

Így hiába vettük talán kicsit olcsóbban a gyümölcsöt, végül mégsem jövünk ki jobban anyagilag, hiszen az alapanyag nagy része a kukában köthet ki.

 

Akik nem riadnak vissza egy könnyed testmozgástól, azok akár szedd magad akciókat is felkutathatnak. így aztán igazán jó áron lehet befőzhető gyümölcsökhöz jutni.

Ha olyan receptet választunk, melyben a gyümölcsöt héjával együtt kell megfőzni, akkor próbáljunk meg bio gyümölcsöt beszerezni, így biztosak lehetünk abban, hogy a héjban nincsenek vegyszermaradványok.

Ha rendszeresen járunk piacra, jó megoldás lehet megkérdezni az árusokat, meddig lesz még elérhető egy adott gyümölcs.

Ha többen főzünk be a családban, vagy szomszédságban, akár meg is lehet előre beszélni egy adott termelővel, hogy adott időre adott mennyiségű gyümölcsöt szállítson.

Ez a megoldás mindkét félnek jó, hiszen ennek megfelelően mi is tudjuk időzíteni a befőzést és a termelő is biztosra mehet.

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!