Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Három izgalmas tény a sütik világából

Mint minden területen, a süti-történelemben is vannak érdekes, meglepő és szokatlan fordulatok. Ezek közül válogattunk most párat.

Teljes tévedés

A csoki csipszes kekszek valójában egy hiba következményeképpen születtek. 1938 körül a massachusettsi pék, Ruth Graves Wakefield apró csokoládét adott hozzá a tésztájához, abban a reményben, hogy így gyorsabban tud csokis sütiket készíteni. De a várt eredmény nem következett be, a csoki nem olvadt fel teljesen, viszont az apró csokidarabos kekszek nagyon népszerűek lettek, olyannyira, hogy nem sokkal később már az előre elkészített csoki pasztillák is kereskedelmi forgalomba kerültek.

Ki volt előbb?

Ki gondolta volna, hogy a “blondie” névre keresztelt sütemény előbb létezett, mint a ma is nagy népszerűségnek örvendő brownie? Ha valaki régi szakácskönyveket olvas, kiderül, hogy a blondie-k évtizedekkel megelőzték a brownie-kat.

Bár ekkor még nem blondie-nak hívták, de már a XIX. század közepén születtek olyan receptek, amelyek a mai blondie-ra, azaz a fehércsokis brownie-ra hasonlítottak.

Az első brownie receptek az 1900-as évek elején jelentek meg a korabeli szakácskönyvekben.

Nem is francia?

Kevés franciásabb péksütit lehetne elképzelni a croissant-nál. Ám valójában az osztrák pékek innovációjaként született meg a kipferl nevű osztrák sütemény leszármazottja.

Állítólag a receptet egy August Zang nevű pék vitte Párizsba, aki ott egy bécsi stílusú pékséget tervezett nyitni. A vajas tésztába élesztőt tett, és így született meg az a croissant, amelyet ma ismerünk.

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!