Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Hűsítő italok – készítsük házilag!

Itt a nyár, itt a hűsítő italok szezonja! Két jó okot is mondunk, hogy miért érdemes gyümölcsös italokat bekészíteni a hűtőnkbe. 

Egyrészt betéve tudjuk, hogy a meleg időben különösen oda kell figyelni a megfelelő folyadékpótlásra, ezért jó, ha mindig kéznél van egy nagy kancsó vagy palack frissítő kortyolnivaló. Másrészt már ilyenkor gondoljunk a téli időszakra, és zárjuk üvegekbe a nyári hónapok gyümölcseit! Itt az idő befőzni a kamrába szánt italokat!

Legyen szó szörpökről vagy limonádéról, egy biztos, rengeteg gyümölcs áll rendelkezésünkre. Használjuk ki, és készítsünk változatos frissítőket. 

A nyári italokat szánhatjuk azonnali fogyasztásra, de ha a gyümölcsöket befőzzük szörpnek vagy szirupnak, el is tehetjük télire. Utóbbiak közül az egyik legnagyobb klasszikus a málnaszörp. Ezt ittuk már a nagymamánknál is, és biztosan kimondhatjuk: sosem fog kimenni a divatból, hiszen a mai gyerekek ugyanúgy szeretik, mint mi kiskorunkban. Sőt! A málnaszörpöt nemcsak hígítva fogyaszthatjuk, hanem öntetként vagy túrókrémhez keverve a desszertjeinket is feldobhatjuk vele. A málna mellett próbáljunk ki idén valami különlegeset is! A gyömbérrel ízesített dinnyeszirup maga a palackba zárt nyár, ihatjuk szörpként, de bólékhoz vagy más alkoholos italokhoz is felhasználhatjuk.

Ha végeztünk a befőzéssel – vagy csak épp tikkasztó meleg az idő –, jöjjön egy pohár jól megérdemelt hűsítő ital! Víz, cukor és gyümölcsök – egy egyszerűbb recepthez nem kell sok hozzávaló. Bár a citromos-mentás limonádé is nagyon jól tud esni a hőségben, de nyugodtan legyünk kreatívak: limonádét más gyümölcsökből is készíthetünk. Legyen mondjuk áfonyából? Vagy meggyből? Ízesítsük citrusokkal, hogy igazán friss ízvilágúak legyenek. 

Hűsítő italt vegyes gyümölcsökből is keverhetünk, szuper választás a málna, a szeder, az őszi- és kajszibarack vagy a szilva. Hűtőszekrényben hosszabb ideig eltartható, így nagyobb mennyiséget is készíthetünk egyszerre.

Nincsen nyár kerti bulik, sütögetések nélkül. Ha családi, baráti összejövetelt tervezünk, ne feledkezzünk el az italokról sem! Készítsünk alkoholmentes és alkoholos változatokat is, akár egyféle gyümölcsből két verziót. Alkoholos italok esetén válasszunk a gyümölcsök mellé nyárias alkoholféléket, például könnyű borokat és pezsgőt, proseccót. A már említett dinnye pezsgővel és fehérborral feldobva az esti buli fénypontja lehet. A bóléhoz más gyümölcsöket is tehetünk, a sárga- és cukordinnye remekül harmonizál a sárgabarackkal. 

Van otthon egy üveg rosé? Akkor semmi akadálya annak, hogy a bolti, készen kapható sangria helyett elkészítsük a házi verziónkat, természetesen a saját ízlésünkhöz igazítva. A könnyű, gyümölcsös borok mellett a pezsgő a nyári esték másik sztárja. A kedvelt mojito koktélt pezsgővel készítve bólévá alakíthatjuk át, vagy keverhetünk gyümölcsös-pezsgős bólét ananász felhasználásával. Az egzotikus gyümölcsök és a frissítő citrom szintén jól kombinálható a gyöngyöző pezsgővel.