Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Így dolgozz az élesztővel: hibák és megoldások

Sokan tartanak a kelt tészták készítésétől, mert attól félnek, nem tudják elérni a receptek melletti képeken szereplő végeredményt.
Mostani cikkünkben összegyűjtöttük a lehetséges hibákat és megoldásokat, hogy neked is könnyen sikerüljenek a kelt tésztával készült finomságok.

 

Az élesztőt a tészták lazítására használjuk. Az élelmiszeriparban használatos élesztőgomba színe világosbarna, frissen rugalmas tapintású, jellegzetes szagú és ízű, melyet frissen, fagyasztva és szárított formában is megvásárolhatunk.

Ha túl lassan, vagy egyáltalán nem kel a tészta, annak több oka is lehet. Elképzelhető, hogy túl kevés élesztőt használtunk. Mindig tartsuk be a receptben szereplő mennyiségeket és ellenőrizzük az élesztő szavatossági idejét.

Akkor sem tud megfelelően dolgozni az élesztő, ha hideg tejet használtunk a tészta összegyúrásánál.

Igaz ez fordítva is: ha túl forró tejet használunk, leforrázzuk az élesztő élő organizmusait, így azok a továbbiakban sajnos már nem tudják elvégezni a rájuk bízott feladatot. Az optimális a kézmeleg, langyos tej használata.

A különböző, népszerű cukorhelyettesítők - nyírfacukor, xilit, eritrit - nem képesek az élesztőben ugyanazokat a kémiai reakciókat előidézni, mint a cukor, így az élesztő nem tud felfutni.

Ha a tésztánk túlságosan színtelen lesz, akkor a cukor mennyiségénél kereshetjük a hibát. A fakó tészták hátterében általában a túl kevés cukor áll.

 

Az élesztős tészták általában zsiradékkal készülnek, melyek közül a vaj mondható ideális választásnak. Sütés előtt ellenőrizzük a vaj szavatossági idejét és állagát, hiszen ha a zsiradék nem megfelelő, sajnos a tésztánk sem fog sikerülni.

Az élesztős tésztákba legtöbbször a tojás sárgája kerül. Itt is megkímélhetjük magunkat a bosszúságtól és a nyersanyag kidobásától, ha a tojásokat egyenként külön bögrébe törjük fel és csak akkor adjuk hozzá a tésztánkhoz, ha nem romlottak. Viszonylag ritka jelenség, de hatalmas bosszúság, ha emiatt kell kidobni a nyers tésztát.

Ha ezt a pár szabályt betartjuk, jó esélyünk van arra, hogy könnyű, finom végeredményt kapjunk és az önbizalmunk is megerősödhet annyira, hogy bármikor nagyobb biztonsággal keresgéljünk az élesztős receptek között.

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!